'Wegstemmen elektriciteitswet is symbolisch'
Gisteravond strandde de nieuwe elektriciteits- en gaswet van minister Kamp met één stem verschil in de Eerste Kamer. De oppositiepartijen zijn het niet eens met de verplichte splitsing van energiebedrijven. Een symbolische tegenstem die het opwekken van duurzame energie kan vertragen, zegt Bert Tieben van onderzoeksinstituut SEO Economisch Onderzoek.
In de elektriciteitswet wordt alles geregeld wat met gas en elektriciteit te maken heeft, zoals de productie. Ook de splitsing van energiebedrijven staat in de wet. "Wij hebben de meest rigoureuze variant gekozen door de netbeheerders helemaal los te koppelen van alle andere energiebedrijven, zoals energieproducenten. Daarin zijn wij de enige in Europa", zegt Tieben.
De tegenstem heeft helemaal geen zin.
Er zijn nog twee energiebedrijven in Nederland, Eneco en Delta, die stroom produceren en de kabels beheren waardoor de stroom bij bedrijven en particulieren wordt afgeleverd. De Eerste Kamer wil nu dus voorkomen dat die bedrijven hun netten moeten afstaan aan de overheid. De Eerste Kamer vreest dat de bedrijven daardoor de concurrentie met het buitenland niet meer aankunnen.
"Maar de tegenstem heeft helemaal geen zin", zegt Tieben. "Het splitsen staat nu ook al in de wet. Minister Kamp zei gisteravond ook dat hij het daardoor niet meer kan stoppen. Dat is ook bekrachtigd door de Hoge Raad; die heeft gezegd dat de wet moet worden gehandhaafd."
Als we de doelen uit het energieakkoord willen halen, moeten we nu starten met de bouw.
Het wegstemmen van de wet heeft volgens Tieben grote gevolgen voor de productie van duurzame energie. "Voor het halen van de doelen uit het Energieakkoord voor 2020 is het essentieel dat we windparken op de Noordzee gaan bouwen. Dat zijn vijf stuks, bijvoorbeeld voor de kust van Borssele. Als we dat willen halen, moeten we nu starten met de bouw. Maar dat loopt vertraging op."
Dat heeft alles te maken met een nieuw element in de nieuwe wet. "Het net op zee, zoals we dat noemen. Minister Kamp wil energiebedrijven uitnodigen om die windmolenparken te gaan bouwen, waarbij hij toezegt dat het staatsbedrijf voor de hoogspanningsnetten, Tennet, de kabels legt naar de windmolens op zee."
Doordat de wet nu is weggestemd, is het mogelijk dat die kabels er niet op tijd liggen. "Dat creëert onzekerheid. En dan is het de vraag of die bedrijven nog wel zijn geïnteresseerd in het aanleggen van die windmolenparken."