NOS Nieuws

Eerste Kamer stemt elektriciteitswet weg

Kamp teleurgesteld over elektriciteitswet

De Eerste Kamer heeft tegen de nieuwe elektriciteits- en gaswet van minister Kamp gestemd. De oppositiepartijen, die in de Eerste Kamer een meerderheid hebben, zijn het niet eens met de verplichte splitsing van energiebedrijven Eneco en Delta.

In de elektriciteitswet, ook wel de wet Stroom genoemd, wordt van alles geregeld, van de bouw van windmolenparken op zee tot het experimenteren met energiebesparingsprojecten. Maar ook de splitsing van energiebedrijven. Hun netwerken komen daardoor in handen van de overheid. De Eerste Kamer is bang dat de Nederlandse bedrijven daardoor de concurrentie met het buitenland niet meer aankunnen.

Vertraging

Minister Kamp wil de netwerken juist bij de overheid hebben, zodat gas en elektriciteit altijd geleverd blijven worden, ook als de elektriciteitsbedrijven in financiële problemen komen.

Doordat de wet nu is weggestemd moet Kamp een nieuwe wet maken om de bouw van windmolenparken door te laten gaan. De bouw daarvan loopt volgens Kamp nu minstens een half jaar vertraging op.

Lastige keus

GroenLinks was, in het Kamerdebat vandaag, tegen de splitsing van energiebedrijven. De partij stond voor een lastige keus. GroenLinks-senator Vos maakte op het laatste moment bekend dat haar partij toch voor zou stemmen, omdat de wet ook de bouw van windmolens in zee mogelijk maakt.

Maar dat gaf niet de doorslag. CDA, SP, PVV, ChristenUnie, 50Plus, Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Senaatsfractie van lokale partijen haalden met hun tegenstem de kleinst mogelijke meerderheid van 38 van de 75 stemmen.

Daar hebben zij verschillende redenen voor. De PVV stemde bijvoorbeeld tegen omdat de windmolens dan weer even van de baan zijn. De SP stemde tegen omdat de splitsing van energiebedrijven werkgelegenheid kan kosten.

Toch splitsen

De splitsing van Delta en Eneco is overigens niet van de baan, ondanks dat de wet niet is aangenomen. Dat was namelijk al geregeld in de oude wet. Eneco en Delta verzetten zich tegen de splitsing door middel van gerechtelijke procedures. Het kan wel tot 2023 duren voor de mogelijkheden daartoe zijn uitgeput.

De Eerste Kamer stemde met uiteindelijk met 37 stemmen voor en 38 stemmen tegen de wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl