Joachim Andersen juicht na de 1-1 tegen De Graafschap. FC Twente zou met 2-1 winnen.
Aangepast

Terugblik op rampzalig jaar voor FC Twente

Het had een prachtig jubileumjaar moeten worden, met een mooi feest, en een waardig afscheid voor FC Twente-voorzitter Joop Munsterman. Maar het liep anders: de club kreeg puntenaftrek van de KNVB, Joop Munsterman vertrok via de zijdeur, en de gemeente Enschede voorkwam op het nippertje een faillissement. En sportief verliep het jaar ook dramatisch: de club bezet de voorlaatste plaats op de ranglijst.

In Nieuwsuur vanavond een terugblik op het rampzalige jaar voor FC Twente, met reacties van onder meer Twente-icoon Eddy Achterberg, investeerder in de club Gerard van Hal en troubleshooter bij voetbalclubs Gaston Sporre.

Vertrek Munsterman

Bij de nieuwjaarsreceptie eind januari klinkt voorzitter Munsterman nog positief: de club heeft z’n bestuursvorm veranderd en er wordt dit jaar weer winst gemaakt. De voorzitter kan het stokje aan het eind van het seizoen gerust overgeven aan vice-voorzitter Aldo van der Laan.

Terugblik op rampzalig jaar voor FC Twente

Maar drie maanden later is het beeld compleet veranderd: de KNVB brengt Twente tot twee keer toe drie punten in mindering, vanwege het niet nakomen van financiële afspraken die met de bond zijn gemaakt. En Joop Munsterman heeft de club op 1 april vervroegd stilletjes verlaten. Ook moet Twente fors saneren om de financiën weer op orde te brengen: achttien vaste krachten worden ontslagen, onder wie de ervaren scouts Evert Bleuming en Jan van Staa.

Na een dramatisch begin van het nieuwe voetbalseizoen 2015/2016 wordt trainer Alfred Schreuder eind augustus ontslagen. Sportief blijft het slecht gaan, en staat FC Twente in de winterstop op een voorlaatste plek op de ranglijst van de eredivisie.

Doyen-documenten

In november duiken er nieuwe problemen voor FC Twente op. Een website van klokkenluiders publiceert een geheim deel van een contract dat Munsterman en Van der Laan zouden hebben afgesloten met de Maltese investeringsmaatschappij Doyen. Uit die documenten, die bij de KNVB en FC Twente niet bekend zijn, blijkt dat Doyen een veel grotere invloed op het transferbeleid van spelers heeft dan eerst voorgesteld aan de bond. En dat is niet toegestaan.

Voorzitter Aldo van der Laan stapt na de publicatie van deze documenten op. De licentiecommissie van de KNVB bestraft FC Twente met een geldboete, en een verbod om aan Europese wedstrijden deel te nemen van drie jaar. Ook wordt de licentie van de club ingetrokken als de club niet voor 1 mei heeft meegewerkt aan een onafhankelijk onderzoek en het bestuursmodel van de club ingrijpend verandert.

Garantie gemeente

FC Twente komt bovendien in acute geldproblemen en vraagt de gemeente Enschede om bij te springen. Ook de gemeente stuurt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken de afgelopen jaren, en eist als onderpand aandelen in het stadion De Grolsch Veste.

De gemeenteraad stemt uiteindelijk in met een garantstelling van 32 miljoen euro. Op dezelfde vrijdagavond dat de gemeente het 50-jarige FC Twente redt, bakken de elf spelers er opnieuw weinig van. Met een 5-1 verlies tegen Vitesse wordt een gitzwart jaar afgesloten. Met een troosteloze zeventiende plaats als resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl