'Koop dure kankermedicijnen Europees in'
Om de prijzen van dure kankermedicijnen omlaag te brengen, moet er een Europees inkoopbeleid komen. Dat zegt KWF Kankerbestrijding. "De marges zijn te hoog en de prijzen moeten echt omlaag", zegt woordvoerder Eveline Scheres. "Ook moet de farmaceutische industrie transparanter worden."
Nederlandse kankercentra betalen vaak te veel voor de toch al dure medicijnen, blijkt uit vergelijkend onderzoek naar de prijs van negen van die middelen in vijftien Europese landen. Bij zeven kankermedicijnen zit Nederland in de top-3 van hoogste prijzen. Het onderzoek kwam er na een gesprek tussen KWF en minister Schippers.
De toegang tot medicijnen staat op de tocht.
KWF vreest dat een aantal patiënten sommige kankermedicijnen in de toekomst niet meer krijgt als de prijs niet daalt. "De toegang tot medicijnen staat op de tocht. Er komen allerlei nieuwe medicijnen aan, waardoor patiënten langer kunnen leven en soms zelfs beter worden. Dat kon vroeger niet, en nu we in dat stadium zijn beland willen of kunnen we niet meer betalen."
Volgens Scheres moet de zorgsector de krachten bundelen en eerder en slimmer gaan onderhandelen. Minister Schippers van Volksgezondheid kan daar op Europees niveau werk van maken, nu Nederland in 2016 voorzitter wordt van de Europese Unie, zegt ze. "Schippers is er al druk mee bezig, maar om dat internationaal voor elkaar te krijgen, heeft ze door het Nederlandse voorzitterschap meer kans."
Daarnaast roept KWF de farmaceuten op om goed naar de prijs van medicijnen te kijken. "We zijn op een punt gekomen dat het niet meer houdbaar is om zulke hoge prijzen voor innovatieve medicijnen te vragen. Wij weten dat investeringen nodig zijn, maar om de patiënten van nu en in de toekomst de medicijnen te kunnen bieden die nodig zijn, moeten de prijzen omlaag."
Appels met peren
Nefarma, de branchevereniging van de farmaceutische industrie in Nederland herkent de roep om meer transparantie. "Maar je zit als bedrijfsleven met een dilemma. Aan de ene kant wordt er vanuit de gezondheidszorg gekeken naar uitgaven, aan de andere kant heb je investeringen nodig om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Dat is een lastig evenwicht", zegt woordvoerder Paul Wouters.
Hij benadrukt dat de prijzen in Nederland tot stand komen door decentrale onderhandelingen. "Daar hebben we als Nederland voor gekozen. Dat wil zeggen dat er onderhandeld wordt tussen ziekenhuizen en individuele bedrijven." Of een Europees inkoopbeleid de prijs kan verlagen, kan hij niet zeggen. "We hebben daar niet voor gekozen."
Dat de prijzen van de medicijnen per land verschillen is volgens hem een technisch ingewikkeld probleem. "Dat heeft te maken met het systeem van de gezondheidszorg en de financiering daarvan." Je kunt landen daarom niet zomaar met elkaar vergelijken, zegt Wouters. "Dat is appels met peren vergelijken."