Coffeeshops: blij met 'wietadvies', maar praat met ons
Coffeeshops reageren positief op een advies van een werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om de wietteelt te reguleren. Wel waarschuwt de branche dat er bij de uitwerking ook nadrukkelijk gesproken moet worden met gebruikers en de sector. "Dat ze niet over ons praten, maar met ons", waarschuwt Wouter van Egmond van het Platform Cannabisondernemingen Nederland.
De werkgroep van de VNG, die bestaat uit burgemeesters en een wethouder, adviseert om een systeem op te tuigen van gemeentelijke vergunningen. De coffeeshops krijgen in het voorstel een vergunning om wiet te telen onder toezicht van de gemeente.
Ondernemers zullen dan streng gescreend worden en een deel van de bestaande coffeeshops krijgt een vergunning. Op die manier moet de criminele sector de wind uit de zeilen worden genomen en moet de kwaliteit van de wiet gewaarborgd worden. In het huidige beleid worden verkoop en gebruik van wiet gedoogd, maar productie is verboden.
"Een voordeel is dat je in die nieuwe situatie weet wat je krijgt", zegt Van Egmond over de voorstellen. Nu is er volgens hem minder controle over de kwaliteit en bijvoorbeeld het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Realiteit
Ook de Epicurus Foundation, een initiatief van cannabisondernemers, ziet wel wat in de voorstellen voor een gereguleerde wietteelt. "Het sluit aan bij de maatschappelijke realiteit in Nederland. Het is niet meer uit te leggen dat wiet wel verkocht mag worden in de coffeeshop, maar dat het niet mag worden aangevoerd en geproduceerd."
Voorzitter Bart Vollenberg zegt net als Van Egmond dat er gesproken moet worden met de branche: "Er is veel kennis en expertise in Nederland over zaden, voeding, klimaatbeheersing, kassenbouw, kortom alles wat nodig is voor een verantwoorde en professionele wietindustrie."
Gezondheid
Stichting We Smoke prijst de commissie voor de aandacht die zij geeft aan de gezondheid van gebruikers. De stichting spreekt van "het failliet van het gedogen". Het is volgens We Smoke "van groot belang de Nederlandse consument hier grondig bij te betrekken".
Het commissievoorstel zal de komende tijd door gemeenten verder worden besproken. "De VNG gaat ermee de boer op", zegt commissievoorzitter en burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders op NPO Radio 1. "Noem het een cannabistournee."
Schneiders verwacht op korte termijn geen politieke besluiten. "Het huidige kabinet heeft geen speelruimte van de Tweede Kamer gekregen. Maar ik hoop dat partijen het signaal meenemen. Met een volgend kabinet kan dan hopelijk een stap worden gezet."
Dan word je het land waar iedereen voor zijn wiet komt en dan zal die teelt groteske vormen aannemen, dat zal het omringende buitenland nooit accepteren."
De commissie hoopt dat er volgend jaar gemeentelijke experimenten kunnen beginnen. In een stad zouden gescreende coffeeshops bijvoorbeeld collectief wiet kunnen gaan telen, met toezicht door de gemeente. De optie dat gemeenten zelf gaan telen ziet Schneiders niet zitten: "Dat wordt wel een beetje krom. We brouwen ook geen bier, om het maar zo te zeggen."
Ook het volledig legaliseren van de cannabisproductie en -verkoop is voor de commissie nu geen optie. "Ik denk dat je zo realistisch moet zijn dat dat in Europees verband niet haalbaar is. Dan word je het land waar iedereen voor zijn wiet komt en dan zal die teelt groteske vormen aannemen. Dat zal het omringende buitenland nooit accepteren."