NOS NieuwsAangepast

Advies aan VNG: vergunningensysteem voor wietteelt

Er moet een systeem van gemeentelijke vergunningen voor de hele cannabisketen komen. Dat is de aanbeveling van een werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De commissie bestaat uit burgemeesters en een wethouder van grote en kleine gemeenten en werd begin dit jaar ingesteld om alle gemeenten op één lijn te krijgen. De werkgroep wil met het systeem van vergunningen controle krijgen op de verkoop en de productie van wiet.

Ondernemers worden gescreend en krijgen onder strenge voorwaarden een vergunning. Van die vergunningen zullen er niet veel worden uitgegeven. Een aantal coffeeshops zal het dan ook niet overleven.

Dat is volgens de werkgroep geen probleem, want de huidige coffeeshops zijn vaak te groot en te commercieel. De nieuwe verkooppunten moeten zich meer richten op voorlichting en het herkennen van probleemgebruik.

Misdaad

Ook moet de georganiseerde misdaad een slag worden toegebracht door de wietteelt uit het illegale circuit te halen. Nu is het zo dat gebruik en verkoop worden gedoogd, maar de productie niet. Dat zorgt volgens de burgemeesters voor grote problemen. Zij omschrijven de strijd tegen de productie als een gevecht tegen de bierkaai.

Regel met vergunningen de teelt en verkoop van wiet

Veel gemeenten en burgemeesters zeggen al langer dat het huidige beleid failliet is. Maar niet alle gemeenten kunnen zich vinden in het legaliseren van de wietteelt, daarom besloot de VNG om in februari een werkgroep op te richten, met voor- en tegenstanders van legalisering. Voorzitter werd de Haarlemse burgemeester Schneiders. Die zag onlangs nog zijn auto in vlammen opgaan. Hij zegt dat de regulering van de wietteelt de komende kabinetsformatie moet worden geregeld.

De werkgroep schrijft: "Het mag niet zo zijn dat bestuurslagen met elkaar in discussie zijn, terwijl de georganiseerde criminaliteit garen spint bij de impasse."

Daarom wil de werkgroep het gedogen stoppen en het softdrugsbeleid regelen in de wet. Op basis van zo'n cannabiswet kunnen gemeenten dan eigen beleid maken, waarbij ook ruimte komt voor lokale experimenten. Het kabinet heeft al aangegeven niets te voelen voor een wet waarin softdrugs wordt geregeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl