'Brussel vandaag geen spookstad, maar ook niet heel gezellig'
Ook vandaag blijft Brussel in de hoogste staat van paraatheid: de anti-terreuractie die gisteren werd ingezet gaat door en het hoogste dreigingsniveau blijft voorlopig van kracht. "De actie zal doorgaan zolang het nodig is. We moeten volhouden tot de boel opgerold is", zegt de Belgische minister Jambon van Binnenlandse Zaken.
De minister ging niet in op details van de operatie en het onderzoek. "De ordediensten zijn aanwezig en de mensen moeten de aanwijzingen die zij geven opvolgen." Hij benadrukte wel dat het economisch leven gewoon verder moet gaan.
Naar die laatste opmerking hebben de Belgen geluisterd, want veel werknemers proberen hun kantoor in het centrum te bereiken, zegt correspondent Arjan Noorlander. "Omdat het openbaar vervoer niet rijdt komen mensen met de auto om te kijken of ze kunnen werken. Sommige kantoren zijn gewoon open, dus op straat is het toch druk vanochtend."
Scholen blijven dicht, het centrum zit op slot.
Toch zijn de gevolgen van het hoogste dreigingsniveau goed merkbaar, vooral in het centrum van Brussel. "Scholen blijven dicht, het centrum zit op slot. Je kunt er wel naartoe, maar winkels en restaurants zijn gesloten. Een totale spookstad zal het niet zijn, maar heel gezellig ook niet."
Hoelang het hoogste dreigingsniveau, niveau vier, nog van kracht blijft, kunnen de autoriteiten niet zeggen. "Vooral omdat de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam nog niet is opgepakt", zegt hij. "Die klopjacht zal doorgaan. Mensen houden er hier rekening mee dat het dreigingsniveau de komende dagen zo zal blijven."
Er wordt veel gevraagd van de autoriteiten om alles te beveiligen.
Die situatie geldt vooralsnog alleen voor Brussel, maar ook in de rest van het land zijn de Belgen alert, zegt Noorlander. "Ook in andere Belgische steden is de politie-inzet hoog. Er wordt veel gevraagd van de autoriteiten om alles te beveiligen. Al is het maar omdat er onbevestigde berichten binnendruppelen dat Abdeslam Brussel zou zijn ontvlucht en via Luik naar Duitsland is gegaan."
Bij de anti-terreuractie gisteravond riep de politie de media op om tijdens de acties mediastilte in acht te nemen. "Vooral op Twitter werden in het begin van de actie veel berichten gestuurd over wat er gaande was. Daarom vroegen de veiligheidsdiensten de journalisten om dat niet te doen."
Veel journalisten luisterden naar die oproep, zegt Noorlander. "Twitter viel zo goed als stil." Als alternatief voor nieuws kozen veel Belgen ervoor om foto's van hun katten te delen. Gisteravond laat werd de ban opgeheven en kwam de nieuwsvoorziening op Twitter weer op gang.