Mohamed Abdeslam roept zijn broer op zich over te geven RTBF

Mohamed Abdeslam, de broer van de nog altijd voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam, roept zijn broer op zich over te geven. Die oproep deed hij in een interview op de Belgische televisie.

"Hij moet zich overgeven, zodat hij antwoorden kan geven aan ons, zijn familie, maar ook aan de families van de slachtoffers. We zien hem liever achter tralies dan op het kerkhof."

Vele vragen

Mohamed gaf het televisie-interview omdat hij de wereld wil laten zien dat er meer achter de familie Abdeslam zit dan de twee terreurbroers.

Broer van terroristen Parijs geeft interview

Hij is naar eigen zeggen verdrietig en boos tegelijk op zijn broer Brahim, die zichzelf opblies bij een café. Zijn broer Salah wil hij vooral veel vragen stellen. 

Zelf is Mohamed na de aanslagen 36 uur ondervraagd en vrijgelaten zonder aanklacht. Afgelopen maandag gaf hij al een verklaring aan de media, waarin hij zei dat hij niet weet waarom zijn broers de aanslagen hebben gepleegd.

Kleine veranderingen

Mohamed zag zijn broers een paar dagen voor hun vertrek naar Parijs voor het laatst. Er waren volgens hem geen signalen dat ze iets van plan waren. "Geen signalen, geen tot ziens." De broers vertelden hun moeder dat ze op skivakantie gingen. Zij geloofde het.

Het afgelopen half jaar waren er wel kleine veranderingen in het gedrag van Brahim en Salah, maar Mohamed en de rest van de familie zagen daarin geen signalen dat de broers radicaliseerden.

Meer bidden

"Wanneer je broer begint te bidden, of zegt dat hij is gestopt met drinken, is dat een radicale verandering? Voor ons leek het erop dat ze rustiger werden en serieuzer met hun religie bezig waren."

Salah werd al in de gaten gehouden door de Belgische veiligheidsdiensten en Brahim heeft geprobeerd om naar Syrië te reizen, maar de familie had daar niks van gemerkt.

De 26-jarige Salah Abdeslam is nog altijd voortvluchtig Franse politie

Mohamed denkt dat Salah zich op het laatste moment heeft bedacht en is teruggekeerd. "Salah is zeer intelligent. Misschien heeft hij iets gezien of gehoord wat hij niet verwachtte en heeft hij besloten om niet door te gaan met wat hij van plan was."

"We weten de laatste details uit het politieonderzoek niet, maar het is niet bekend of Salah mensen heeft vermoord of niet. We weten niet of hij ter plaatse was tijdens de aanslagen. Daarom roep ik hem op om zich over te geven."

STER reclame