België maakt 400 miljoen euro vrij voor strijd tegen terrorisme
België maakt 400 miljoen euro vrij voor de strijd tegen terrorisme. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel gezegd.
De premier sprak vanmorgen het parlement toe over de nasleep van de aanslagen in Parijs. Het extra geld is bestemd voor de inlichtingendiensten, het gerechtelijk apparaat en politie.
Michel kondigde verscherpte maatregelen aan om de veiligheid in België te vergroten en terrorisme te bestrijden. Zo zei hij dat naar België teruggekeerde Syriëstrijders opgepakt zullen worden. Diegenen die geen direct gevaar vormen voor de samenleving krijgen een enkelband, zodat justitie hun gangen kan nagaan.
Moskeeën
Haatpredikers kunnen in het vervolg onder huisarrest worden geplaatst of het land worden uitgezet, vervolgde Michel. Internetsites met opruiende boodschappen worden gesloten en moskeeën waar radicale imams prediken, worden ontmanteld. Ook de financiering van de moskeeën zal onder de loep worden genomen.
De wet wordt aangepast om ook 's nachts huiszoekingen te doen, en de mogelijkheden voor het aftappen van telefoons en computers te verruimen. Omdat terroristen vaak gebruik maken van mobiele telefoons met een prepaid gsm-kaart, kunnen die kaarten voortaan niet meer anoniem worden gekocht.
Molenbeek
Michel benadrukte in het parlement dat de "aanslagen in het hart van Europa" zijn uitgevoerd door Frans-Belgische cellen. Zeker twee van de daders van de aanslagen in Parijs kwamen uit de Brusselse gemeente Molenbeek.
Molenbeek is in het verleden al vaker in verband gebracht met terroristen. Michel kondigde dan ook een actieplan aan om de zaken op orde te stellen.
Critici wijzen erop dat de radicalisering van jongeren in Molenbeek lang onopgemerkt kon blijven doordat het bestuur van Brussel zeer versnipperd is. De samenwerking tussen de negentien deelgemeenten en zes politiedistricten in de stad verloopt stroef.
Controles
Fanatisme en terrorisme moeten meedogenloos worden bestreden, zei premier Michel verder. Belgische veiligheidsdiensten werken daarin nauw samen met hun Franse collega's.
Voorlopig gelden in België verscherpte controles langs de grens, op luchthavens en bij publieke evenementen. Verder heeft België 300 extra militairen gemobiliseerd voor surveillance in de grote steden.