Alain Clark tijdens een optreden in Paradiso
NOS Nieuws

'Trek één lijn in beveiliging evenementen'

Een paar dagen na de aanslagen in Parijs gaan de meeste evenementen in Nederland gewoon door. De organisaties nemen in veel gevallen extra veiligheidsmaatregelen, maar niet allemaal.

"Het heeft wat raars dat er op verschillende plekken, verschillende afwegingen worden gemaakt", zegt veiligheidsdeskundige Syan Schaap van expertisecentrum Event Safety Institute.

Volgens hem kun je wel onderscheid maken in verschillende situaties. "Stel je voor dat er bij een evenement belangrijke personen komen die er bij het andere niet zijn, dan is er extra dreiging en dus zijn er andere maatregelen nodig. Maar in vergelijkbare situaties is dat voor de bezoeker wat vreemd." De evenementenbranche moet daar een lijn in trekken, zegt hij.

De meeste grote evenementen gaan door. Zo speelt de Britse band The Prodigy vanavond zoals gepland in de Ziggo Dome in Amsterdam. Daar is extra beveiliging, laat de organisatie weten. Bij Paradiso niet, want volgens het poppodium is de beveiliging altijd al goed. "Pas als wij verzoeken krijgen van bands voor extra controle, dan gaan we dat doen."

Poppodium 013 in Tilburg heeft wel besloten om een concert van de metalbands Lamb of God en Children of Bodom te annuleren vanwege de aanslagen in Parijs. Dat is gebeurd op verzoek van de bands.

Organisaties hun eigen afweging. Maar ook de politieke en maatschappelijk druk weegt mee.

Veiligheidsdeskundige Syan Schaap

Ook de voetbalwedstrijden die komend weekend in de eredivisie worden gespeeld, gaan door. Feyenoord neemt wel extra maatregelen voor en tijdens de wedstrijd tegen Twente. "Uiteraard zijn we zondag extra alert. Er is verscherpt toezicht. Verder zeggen we nooit iets over veiligheidsmaatregelen. De supporters zullen er zondag in ieder geval weinig van merken", laat de club weten.

De wedstrijd Ajax-Cambuur op zaterdagavond wordt ook onder verscherpt toezicht gespeeld. De club heeft de supporters vanwege de extra controles gevraagd om eerder naar het stadion te komen. In andere stadions waar komend weekend wordt gespeeld, zoals in Tilburg Doetinchem en Almelo, worden vooralsnog geen extra maatregelen genomen.

Toch staat er wel druk op de organisaties achter de evenementen."Aan de ene kant maken organisaties hun eigen afweging. Maar ook de politieke en maatschappelijk druk weegt mee", zegt Schaap. De afweging wordt gemaakt na contact met het eigen beveiligingsbedrijf, maar ook met de politie en de gemeente.

Als er een aanslag zou zijn, dan is het effect enorm groot.

Veiligheidsdeskundige Syan Schaap

Het is volgens Schaap lastig om te bepalen wanneer een organisatie genoeg maatregelen heeft genomen. "Het gaat erom hoe groot de kans is dat er iets gebeurt en wat het effect is van zo'n aanslag. Op dit moment weten weten we alleen dat er een aantal dingen zijn gebeurd die de kans op een aanslag verhogen. Als er een aanslag zou worden gepleegd, dan kan dat een groot effect hebben op de samenleving. Dan kom je op het punt: dan maar extra maatregelen."

Hij vindt dat de evenementenbranche meer calamiteitenplannen zou moeten ontwikkelen voor terroristische aanslagen. "Het scenario is nog vrij nieuw. Natuurlijk is er op hoofdlijnen over nagedacht, maar bij een terroristische aanslag moeten er heel andere maatregelen worden genomen dan bij brand of instorting. Zo kan de dreiging buiten een locatie groter zijn dan binnen, dus dan moet je bijvoorbeeld niet ontruimen. Daar moet goed naar gekeken worden. Niet alleen voor stadions en poppodia, maar ook voor andere festivals."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl