ANP

Wat doet jouw popzaal aan beveiliging?

Een dag na de aanslagen in Parijs riep premier Rutte ons allemaal op "gewoon naar concerten te gaan". Vrijwel alle concerten gaan de komende dagen gewoon door. Maar veel poppodia nemen wel extra veiligheidsmaatregelen. Wat kun je verwachten als je de komende dagen een concert bezoekt?

Klokgebouw Eindhoven (Years & Years / Speedfest)

In Eindhoven zijn ze duidelijk: neem geen spullen mee die je toch niet nodig hebt. Het is niet zo dat je met je rugzak of paraplu niet binnen komt, maar alles wordt gecontroleerd. Er zijn extra poortjes en extra beveiligers. Die ga je bijvoorbeeld bij alle (nood)ingangen en uitgangen zien.

Volgens Jan Buys van het Klokgebouw wordt niets aan het toeval overgelaten. "We zijn bij alle bedrijven die in ons gebouw zitten langs geweest om te vertellen dat als er ontruimd zou worden, dat geen oefening is."

Oosterpoort Groningen (Beth Hart)

De toegangscontrole is aangescherpt; meer beveiligers dus die je tassen controleren. Het zal iets langer duren voordat bezoekers binnen zijn. Ook buiten Oosterpoort zijn maatregelen getroffen. Maar vanwege de veiligheid is dit alles wat Henk Doesburg (hoofd facilitaire dienst) erover kwijt wil.

Voorafgaand aan een concert worden altijd al de nooduitgangen gecheckt, net als de noodverlichting en het brandalarm. Daar is niets in aangepast.

Je kunt je niet wapenen tegen mensen die met machinegeweren een concert binnenstormen.

Henk Doesburg, hoofd facilitaire dienst.

De Oosterpoort doet geen oproepen aan bezoekers. Rugzakken mogen mee de zaal in. Er zijn geen detectiepoortjes, want: "Je gaat niet op visite in een gevangenis, je gaat naar een concert, daar wil je van genieten."

Doornroosje Nijmegen (De Jeugd van Tegenwoordig)

Doornroosje begrijpt de bezorgdheid. Ze zeggen er ook alles aan te doen om het concert zo veilig mogelijk te laten verlopen. Maar "op dit moment is er geen verhoogd dreigingsniveau", schrijft Doornroosje in een verklaring. En: "Over specifieke maatregelen die we treffen, doen we om veiligheidsredenen geen verdere mededelingen."

TivoliVredenburg Utrecht (Le Guess Who?)

Bij de organisatie van het Le guess Who?-festival maken ze zich nog geen zorgen. Er zijn op dit moment geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Dagelijks bellen wel een paar mensen naar de receptie om te weten hoe het met de beveiliging staat.

Krista ter Hosspe probeert de bezoekers van TivoliVredenburg gerust te stellen: "Er zijn altijd veel portiers aanwezig en overal in het gebouw hangen camera’s." Op verzoek van de bands wil Tivoli ook wel preventief fouilleren, "maar dit verzoek is tot nu toe nog niet door bands gedaan".

Ziggo Dome Amsterdam (The Prodigy / Alt-J)

In de Ziggo Dome hebben ze zo'n verzoek wel gekregen. The Prodigy zegt: "We hebben liever niet dat er rugtassen mee naar binnen gaan." Schoudertassen mogen wel, maar geen grote tassen - dus dat gaat de concerthal meteen doorvoeren.

Heineken Music Hall Amsterdam (Nightwish)

Die andere pophal aan de andere kant van de Arena bereidt bezoekers voor op de extra maatregelen die zijn getroffen. Ook hier: geen grote tassen, wél langere rijen. Iedereen in de HMH wordt gecontroleerd. Op hun site zeggen ze daarover: "We doen er alles aan om de concerten op een verantwoorde wijze door te laten gaan en een zo veilig mogelijke omgeving te creëren."

Paradiso Amsterdam (Common Linnets)

Daar is alles en iedereen nog gewoon welkom. Tassen, ook geen probleem. Volgens Paradiso is de beveiliging altijd al goed. "Pas als wij verzoeken krijgen van bands voor extra controle, dan gaan we dat doen."

Gelredome (Qlimax)

Bij dancefeest Qlimax komende zaterdag wordt sowieso al maximaal ingezet op veiligheid, zegt directeur Hérald van de Bunt tegen De Gelderlander. Na de aanslagen in Parijs is er wel sprake van "verhoogde waakzaamheid", zo zegt hij tegen de krant. "We zetten onder meer herkenbare en niet-herkenbare spotters in, die zich in het publiek begeven."

Deel artikel: