Dit is het Woord van het Jaar volgens de Britse broer van de Dikke Van Dale:
Officieel heet deze emoji 'gezicht met tranen van geluk'. Volgens de Oxford Dictionaries is de emoji de winnaar van de competitie, omdat het het best vertolkt waar we ons in 2015 mee hebben beziggehouden.
In het blog van Oxford Dictionaries staat een uitleg voor de keuze voor het plaatje. "Emoji's zijn niet langer alleen voor tieners. Ze zijn omarmd, omdat het helpt om je op een genuanceerde manier te kunnen uiten. Bovendien heb je geen last van taalbarrières."
Populairste emoji
De emoji bestaat al sinds eind jaren 90, maar het gebruik ervan heeft volgens Oxford Dictionaries een vlucht genomen in 2015. De Universiteit van Oxford heeft in kaart gebracht hoe vaak de populairste emoji's worden gebruikt.
'Gezicht met tranen van geluk' blijkt wereldwijd het populairst te zijn. In het Verenigd Koninkrijk wordt de emoji in een op de vijf gevallen gebruikt als iemand een emoji inzet. In 2014 was dat maar 4 procent op het totaal gebruikte emoji's.
Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, noemt de winst van een emoji als Woord van het Jaar een interessante taalontwikkeling. "Ze vervangen bepaalde symbolen en kunnen hele zinnen samenvatten. Het is een symbool voor een uitroep."
Aan de competitie deden trouwens ook nog andere woorden mee, zoals 'ad blocker', 'refugee', 'sharing economy' en 'they'. "Zo'n emoji doet mee aan een shortlist waar verder geen enkel woord op staat", zegt Den Boon. "In die zin vind ik emoji's en woorden onvergelijkbare grootheden."
Den Boon stelt voor om met een apart emojiboek te maken, waarin alle betekenissen van emoji's staan omschreven. Mensen willen de betekenis namelijk weleens verkeerd interpreteren.
"Ik kan me voorstellen dat het interessant is voor de Samsungs en Apples van deze wereld", zegt Den Boon. "Het is handig als zoiets onder een applicatie hangt, zoals Whatsapp. Kunnen zij ook weer hun Emoji van het Jaar-verkiezing uitschrijven."