Wat weten we over de daders?
In Frankrijk en België is een klopjacht gaande op mensen die betrokken waren bij de aanslagen van vrijdag in Parijs. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid ervoor opgeëist. Een overzicht van wat we tot nu toe weten over de daders.
De aanvallers werkten in drie teams. Een daarvan ging naar het stadion, de twee andere reden in auto's door Parijs en schoten op een aantal plekken mensen dood. Een van de teams zou uiteindelijk het grootste bloedbad aanrichten, in de concertzaal Bataclan.
Zeven terroristen zijn gedood. Zes hebben zichzelf opgeblazen, een is doodgeschoten door de politie. Hoewel er in eerste instantie van werd uitgegaan dat dit alle terroristen waren, is daar nu twijfel over.
De terroristen reden vrijdag in twee auto's door Parijs. Een ervan, een Volkswagen Polo, stond voor de concertzaal Bataclan. Die auto had een Belgische nummerplaat. De andere, een Seat, werd gebruikt door het terreurteam dat mensen doodschoot op terrassen. Die auto is teruggevonden in Montreuil, een voorstad van Parijs.
Dat betekent dat iemand met de Seat is weggereden van de plaats van de aanslagen naar Montreuil. Volgens Franse media is met de auto zeker een van de terroristen ontkomen.
Gisteren en vandaag zijn ook zeven mensen opgepakt in België. Waar precies wil de Belgische justitie niet zeggen, maar zeker is dat een aantal arrestaties in de Brusselse wijk Molenbeek was. De politie kwam hen op het spoor door de Volkswagen Polo die bij de aanslagen werd gebruikt.
De Polo was gehuurd in België en er lagen parkeerbonnen in uit Molenbeek. Van in ieder geval een van de mensen die in Brussel werden opgepakt, is bekend dat hij vrijdagavond in Parijs was.
Ismaël Omar Mostefaï
Van de zeven dode daders zijn er drie geïdentificeerd. Twee zijn Fransen die in Brussel woonden. Een van hen woonde in Molenbeek. Over hun identiteit is verder niets bekendgemaakt.
De derde is de 29-jarige Ismaël Omar Mostefaï. Hij werd geboren in het Franse Courcouronnes en woonde in Chartres. Zijn ouders zijn Algerijns, hij had twee broers en twee zussen. Mostefaï was zelf vader.
Tussen 2004 en 2010 is Mostefaï acht keer in aanraking gekomen met de politie vanwege een aantal kleine vergrijpen. In 2010 werd hij geregistreerd in een databank voor moslims met radicale motieven. In het najaar van 2013 reisde Mostefaï naar Turkije. Mogelijk ging hij vanuit daar door naar Syrië, maar dat is niet bevestigd.
De vader en de broer van Mostefaï zijn gisteren opgepakt. Vandaag werden ook vijf andere familieleden vastgezet. Zij worden verhoord.
Paspoort
Vlak bij het lichaam van een van de andere omgekomen daders is een Syrisch paspoort gevonden. De Griekse autoriteiten zeiden gisteren dat dat paspoort van iemand is die zich begin vorige maand registreerde als vluchteling op het eiland Leros.
Maar is er ook twijfel over de authenticiteit. Of de dader ook degene in het paspoort is, is niet duidelijk. Ook zijn er berichten dat het om een valse pas gaat. Er is een levendige handel in (valse) Syrische paspoorten.
Gisteren werd gemeld dat bij een van de andere daders een Egyptisch paspoort was gevonden. Volgens Egyptische media is dat paspoort niet van een dader, maar van een slachtoffer. De Egyptenaar zou zwaargewond zijn.