Syriëganger genoemd als een van de daders in Parijs
De burgemeester van de Franse stad Chartres heeft de identiteit van een van de daders van de aanslagen in Parijs onthuld. Op sociale media schrijft hij dat het gaat om Ismaël Omar Mostefaï, die een aantal jaar in Chartres woonde. Zijn naam werd gisteravond ook door Franse media al genoemd.
De Franse krant Le Monde schrijft dat ze van een andere bron bevestigd heeft gekregen dat het inderdaad om de 29-jarige Ismaël Omar Mostefaï gaat. Volgens de krant reisde hij in de winter van 2013 naar Syrië. Hij zou daar enkele maanden hebben doorgebracht.
Hij is een van de terroristen die zichzelf opbliezen bij de concertzaal Bataclan.
Syrië
De man werd sinds 2010 in de gaten gehouden door de inlichtingendiensten omdat hij radicaliseerde. Hij kwam tussen 2004 en 2010 acht keer in aanraking met justitie voor kleine vergrijpen. Hij heeft nooit in de gevangenis gezeten.
Gisteravond werden de broer en vader van Mostefaï opgepakt. In twee woningen werd huiszoeking gedaan.
België
Ook buiten Frankrijk zijn mensen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Zo zijn in de Brusselse wijk Molenbeek gisteren drie mensen gearresteerd.
Voor het theater Bataclan in Parijs stond een verdachte huurauto met een Belgische nummerplaat. In de auto zouden parkeerbonnen uit Molenbeek zijn gevonden. De huurder van de auto zou de broer zijn van een Syrië-strijder. Volgens de Belgische premier Michel was een van de drie arrestanten in Molenbeek vrijdag in Parijs.
De aanslagen zijn gepleegd door zeker zeven daders. Ze zijn allemaal dood.
Paspoort
Bij een van de daders is een Syrisch paspoort gevonden. De man zou via het Griekse eiland Leros Europa zijn binnengekomen, maar de Amerikaanse omroep CBS meldt dat het paspoort mogelijk nep is. Een bron bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten zou tegen de omroep hebben gezegd dat het paspoortnummer niet in een geldig Syrisch paspoort kan voorkomen.
De daders opereerden vrijdagavond in drie teams. Ze sloegen toe bij voetbalstadion Stade de France, concertzaal Bataclan en enkele cafe's en restaurants in de stad.
Er zijn 129 mensen vermoord. Van de 352 gewonden verkeren er 99 in kritieke toestand; verwacht wordt dat het dodental dan ook oploopt.