Stemmen in Yangon
NOS Nieuws

Stemmen in Myanmar: 'Van opwinding kon ik niet slapen vannacht'

Inwoners van Myanmar komen in groten getale naar de stembussen om een nieuw parlement te kiezen. Voor het eerst in 25 jaar mogen de meeste mensen hun stem uitbrengen.

Veel stemmers willen niet vertellen naar wie hun voorkeur uitgaat, merkt persbureau AP. Ze willen niet veel meer zeggen dan dat ze blij zijn dat ze mogen stemmen en dat ze hopen op veranderingen in het land. "Ik ga niet zeggen op wie ik stem. Ik wil gewoon een goede leider", aldus Thin Myint, die bij het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt.

  • AFP
    De inkt moet voorkomen dat mensen twee keer stemmen
  • AFP
    Een man heeft net zijn stem uitgebracht in Yangon
  • AFP
    Vrouwen wachten in de rij voor een stemlokaal in Yangon
  • AFP
    Een stemlokaal in een militair kamp in Yangon

Er heerst een gevoel van vrijheid in de rijen, veel Birmezen zijn optimistisch over de nieuwe periode die aanbreekt. "Van opwinding kon ik niet slapen vannacht", vertelt de 38-jarige Ohnmar. "Ik ben komen stemmen omdat ik mijn land wil veranderen."

Een 25-jarige vrouw die in het parlement werkt, fluistert de verslaggever toe dat ze op oppositieleider Aung San Suu Kyi zal stemmen omdat ze "heel erg trots" is op de Nobelprijswinnaar. De verwachting is dat de partij van Suu Kyi als grootste uit de bus komt, maar door een grondwetswijziging uit 2010 is het uitgesloten dat ze president wordt. Ze heeft namelijk twee zoons met een Brits paspoort, en volgens de grondwet kan iemand met buitenlandse verwanten geen president worden.

In Myanmar zijn de stemlokalen open

Volgens een verslaggever van de BBC is het in Yangon, de grootste stad van het land, rustig bij de stemlokalen. Hij heeft verhalen gehoord van intimidatie en kwijtgeraakte stemlijsten elders, maar zelf ziet hij dat medewerkers van de stemlokalen rustig uitleggen wat de bedoeling is aan de mensen die nooit eerder een stembiljet hebben ingevuld.

Uitgesloten

Het mogen voor Myanmar dan de vrijste verkiezingen in 25 jaar zijn, nog steeds mogen honderdduizenden inwoners van het land niet stemmen. Veel islamitische Rohingya's vallen buiten de boot omdat zij volgens de regering buitenlanders zijn. Hoewel velen van hen al generaties in het land wonen, zouden ze niet de juiste papieren hebben.

Abdul Melik, een 29-jarige Rohingya, verbijt zich. "We hoopten dat we op de een of andere manier ook mochten stemmen", vertelt hij AP vanuit een kamp dat de Rohingya zonder officiële toestemming niet mogen verlaten. "Maar nee. Vandaag heb ik de hoop verloren dat er in mijn leven ooit nog iets zal veranderen."

  • EPA
    Deze Rohingya mag wel stemmen en laat het benodigde papier zien
  • EPA
    Een deel van de Rohingya's mag wel stemmen
  • AFP
    De markt van een Rohingya-kamp bij Sittwe
  • AFP
    Een winkel in een kamp voor Rohingya's in de havenstad Sittwe

Er doen meer dan 90 partijen mee aan de parlementsverkiezingen, maar de strijd gaat vooral tussen de partij van Suu Kyi en de regerende USDP, die gesteund wordt door het leger.

Behalve veel Rohingya, heeft ook een grote groep Birmezen in het buitenland geen stembiljet gekregen. Bovendien gaan in conflictgebieden de verkiezingen niet door.

Een kwart van de zetels in het parlement blijft gereserveerd voor het leger. Ook een aantal sleutelposities in een kabinet zijn exclusief voor het leger bestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl