Aanhangers van Aung San Suu Kyi juichen tijdens het tellen van de stemmen
NOS NieuwsAangepast

Stemlokalen Myanmar gesloten

In Myanmar, het voormalige Birma, zijn vandaag de vrijste verkiezingen in 25 jaar gehouden. De opkomst lijkt in het hele land hoog te zijn geweest. Voor de bureaus, gevestigd in scholen, overheidsgebouwen en boeddhistische tempels, stonden vaak lange rijen.

"Voor zover ik weet is alles soepel verlopen", zegt correspondent Michel Maas in Yangon. "Er zijn nog geen onregelmatigheden gemeld."

De stembussen zijn gesloten, het is nu wachten op een verklaring van Aung San Suu Kyi. Haar Nationale Liga voor Democratie is de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen. "Ik sta buiten het hoofdkwartier van haar partij waar duizenden mensen staan te wachten om een glimp van haar op te vangen", vertelt Maas. "Ondertussen kunnen we op een scherm zien dat de stemmen worden geteld en de partij van Aung San Suu Kyi is enorm aan het winnen."

"De democratie is nog lang niet af"

De kiescommissie wil morgen de eerste uitslagen bekendmaken, maar vermoedelijk is al eerder duidelijk welke kant het opgaat. "De exitpolls komen waarschijnlijk in de loop van de avond", verwacht Maas. "De eerste uitslagen uit de steden zullen er dan zijn, maar het platteland komt natuurlijk later."

Om alleen te kunnen regeren moet de Nationale Liga voor Democratie 67 procent van de stemmen halen, in plaats an de gebruikelijke 51 procent. Een kwart van de parlementszetels is namelijk gereserveerd voor het leger. "En of dat gaat lukken valt te betwijfelen", zegt Maas.

De stemmen worden geteld in een stemlokaal in Mandalay

Als de Nationale Liga voor Democratie van Suu Kyi inderdaad de grootste wordt, betekent dat niet dat ze ook president kan worden. In de grondwet is bepaald dat iemand met familieleden met een buitenlands paspoort geen president kan worden; de zoons van Suu Kyi zijn Brits.

Ook verder zijn de verkiezingen niet volledig vrij. De meerderheid van de islamitische Rohingya's mag niet stemmen en ook veel Birmezen in het buitenland hebben geen stembiljet gekregen.

Vanmorgen hadden zich bij het stemlokaal waar Suu Kyi haar stem uitbracht honderden mensen verzameld.

  • EPA
    Aung San Suu Kyi komt aan bij een stembureau
  • EPA
  • AFP
    Aung San Suu Kyi brengt haar stem uit in stemlokaal Rangoon

Er doen 91 partijen mee aan de verkiezingen. De strijd gaat vooral tussen de partij van Suu Kyi en de Partij voor Unie, Solidariteit en Ontwikkeling. Die wordt gesteund door het leger.

Testcase

De verkiezingen worden gezien als testcase. Vraag is in hoeverre het leger bereid is de macht te delen.

Myanmar is 50 jaar geregeerd door een militaire junta. Sinds 2011 wordt het bestuurd door een semi-civiele regering, waarin de voormalige militaire machthebbers nog steeds stevig vertegenwoordigd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl