Vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos

Vluchtelingencrisis: terug naar de Canarische Eilanden

De Europese Unie en de Afrikaanse Unie zitten woensdag in Valletta met elkaar om tafel. De topbijeenkomst op Malta over migratie moet zorgen voor concrete afspraken die een oplossing bieden voor de vluchtelingencrisis.

Niet alleen vluchtelingen uit Syrië en Eritrea zijn onderwerp van gesprek, ook economische migranten uit andere Afrikaanse landen. Die wil Europa terugsturen.

Nieuwsuur gaat vanavond terug naar de Canarische Eilanden en spreekt er met Fernando Clavijo Batlle, de hoofdbestuurder van de regio over de situatie in 2006, toen duizenden Afrikanen naar het eiland vluchtten. Ook veel bewoners kunnen zich de puinhopen van toen nog levendig herinneren.

Afspraken

In 2006 was er een grote stroom vluchtelingen van tienduizenden Afrikanen die naar de Canarische Eilanden kwamen vanuit onder meer Mauritanië, op zoek naar een beter bestaan. Soms dobberden ze al dagen op zee. Vele vluchtelingen verdronken. Spanje besloot tot bilaterale afspraken met de landen van herkomst.

Vluchtelingencrisis: terug naar de Canarische Eilanden

Zo kwam er hulp voor de kustpatrouilles en richtte Spanje opvangkampen in. Ook stimuleerde de Spaanse overheid de lokale Afrikaanse ontwikkeling en gaf geld. En dat hielp, de stroom vluchtelingen verminderde sterk.

Perspectief

Voor minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) is het een goed voorbeeld voor een oplossingsrichting voor de situatie nu. Het kabinet maakt daarom 15 miljoen euro vrij voor het EU-fonds voor Afrika dat tijdens de komende migratietop op Malta wordt opgericht.

Het fonds moet bijdragen aan stabiliteit en economisch perspectief in landen in de Hoorn van Afrika, Ethiopië en de Sahel en helpen bij het aanpakken van de grondoorzaken van migratie. Het geld is afkomstig uit het bestaande budget voor ontwikkelingssamenwerking.

De EU stopt 1,8 miljard in het fonds dat verder moet worden aangevuld met vrijwillige bijdragen van de lidstaten.

Je maakt mij niet wijs dat al die jongeren niet liever een goed en veilig bestaan op het eigen continent opbouwen.

Lilianne Ploumen

Onzeker bestaan

"Je maakt mij niet wijs dat al die jongeren niet liever een goed en veilig bestaan op het eigen continent opbouwen, dan in Europa een onzeker bestaan tegemoet gaan als zonnebrillenverkoper op het strand terwijl ze zoveel meer in hun mars hebben", zei minister Plouen deze zomer.

"Het is als een ziekte. Je kunt de symptomen van de ziekte bestrijden of de ziekte zelf. Wat je moet doen is de ziekte in het land van herkomst bestrijden. En dat is lastig. Dat gaat over solidair zijn, bereid zijn om rijkdom te verdelen, zijn voor gelijkheid. Zo zou een Europese Unie moeten zijn", aldus Fernando Clavijo Batlle, regio-premier van de Canarische Eilanden.

Het gaat over solidair zijn, bereid zijn om rijkdom te verdelen, zijn voor gelijkheid. Zo zou een Europese Unie moeten zijn.

Fernando Clavijo Batlle, regio-premier Canarische Eilanden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl