OM wil agenten vervolgen in zaak-Henriquez
Het Openbaar Ministerie is van plan een of meer agenten te vervolgen voor de dood van Mitch Henriquez, melden bronnen aan de NOS. Het OM heeft zich dat voorgenomen na het lezen van het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche.
In dat rapport staat onder meer dat Henriquez is gestikt door de nekklem die de politie toepaste bij zijn arrestatie. Volgens de bronnen kan de agent die de nekklem uitvoerde, worden vervolgd voor moord of doodslag.
Het OM heeft formeel nog geen besluit genomen over de vervolging van de vijf agenten die betrokken waren bij de arrestatie van de Arubaan. Justitie zegt dat het rapport eerst grondig moet worden bestudeerd. "Het is wat ons betreft nog niet volledig duidelijk wat bepalend is geweest voor de dood van Henriquez", zegt een woordvoerder van het OM.
Onbegrijpelijk
Het OM wil eerst nog een bijeenkomst met de rechter-commissaris organiseren om te kijken of er nog meer onderzoek moet worden gedaan. Die bijeenkomst vindt plaats achter gesloten deuren. Volgens een woordvoerder van het OM is het voor de nabestaanden en voor de agenten belangrijk dat er uitgebreid onderzoek wordt gedaan.
De vijf agenten mogen een eventueel proces in vrijheid afwachten. De advocaat van de nabestaanden van Mitch Henriquez zei gisteren bij Pauw dat hij het onbegrijpelijk vindt dat het zo lang duurt tot de zaak wordt behandeld.
Volgens hem hadden de verdachten al lang vastgezeten als het geweld niet door politiemensen was gepleegd, maar door particuliere beveiligers.
Misverstand
Henriquez overleed in juni in een politiebusje, nadat hij bij een muziekfestival in Den Haag hardhandig was gearresteerd. Hij zou hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Volgens de politie verzette de Arubaan zich tegen zijn aanhouding, waarna de agenten geweld gebruikten om hem in de boeien te slaan.
In het rapport staat verder dat agenten Henriquez hard op zijn neus hebben geslagen. Dat zou hebben bijgedragen aan zijn dood. Volgens de advocaat van de nabestaanden is de Arubaan "gigantisch mishandeld". Hij zegt dat de bedreiging een misverstand was.