De paus gaat voor in gebed op de laatste dag van de synode
NOS Nieuws

Bisschoppen willen soepeler regels voor hertrouwde gelovigen, niet voor homo's

De bisschoppen die deelnemen aan de bisschoppensynode in het Vaticaan pleiten in het slotdocument voor soepeler regels voor mensen die buiten de kerk zijn hertrouwd. De regels voor homoseksuelen willen ze niet veranderen. De bisschoppen hebben na weken van overleg het slotdocument goedgekeurd. Het is een advies aan de paus.

De synode biedt de paus de mogelijkheid om bisschoppen communie toe te staan aan mensen die na een scheiding buiten de kerk zijn hertrouwd. Hun situatie moet per geval bekeken kunnen worden, meldt Vaticaandeskundige Andrea Vreede. Het voorstel is met slechts één stem verschil goedgekeurd.

Verder komen alle bekende verboden weer voor in het slotdocument, aldus Vreede. Er is volgens haar wel respect voor mensen met homoseksuele neigingen, maar absoluut geen erkenning voor relaties of het homohuwelijk. De synode pleit voor meer begeleiding voor gezinnen met homoseksuele kinderen.

Kardinaal Eijk

De afgelopen drie weken vergaderden driehonderd geestelijken uit de hele wereld over het thema huwelijk en gezin. Gisteren zei kardinaal Wim Eijk dat hij niet verwachtte dat het Vaticaan soepeler zal omgaan met zaken als echtscheiding, ongetrouwd samenwonen en homoseksualiteit.

Paus Franciscus probeert sinds zijn aantreden in 2013 de discussie over deze thema's op gang te brengen. Naar verwachting spreekt de paus zich begin volgend jaar over het synodedocument uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl