Paus Franciscus en enkele kardinalen tijdens de synode
NOS Nieuws

'Kijk RK-Kerk op huwelijk en gezin verandert niet'

Het valt niet te verwachten dat het Vaticaan soepeler zal omgaan met zaken als echtscheiding, ongetrouwd samenwonen en homoseksualiteit. "De leer van de kerk gaat absoluut niet veranderen", zegt kardinaal Wim Eijk.

De afgelopen drie weken vergaderde Eijk met 300 collega's uit heel de wereld over het thema huwelijk en gezin. Morgen wordt het slotdocument van de jaarlijkse bisschoppensynode naar buiten gebracht. Het is een advies aan de paus.

In het stuk blijven de bisschoppen op het standpunt staan dat homoseksuelen celibatair moeten leven. Zo kunnen ze bij de kerk blijven, zegt Eijk in gesprek met correspondent Rop Zoutberg. "Wie wil volbrengen wat Christus vraagt, moet een persoonlijke relatie met hem opbouwen. Dat is het belangrijkste. Dan ontvang je van God de kracht om te doen wat hij van je vraagt."

Een onafhankelijke site voor nieuws uit de rooms-katholieke wereld schrijft dat er ook niets zal veranderen aan de opvattingen over echtscheiding en hertrouwen.

Aan de leer van de kerk kan ook de paus niet tornen.

Correspondent Rop Zoutberg

Het Vaticaan ziet volgens Zoutberg dat veel mensen de Rooms-Katholieke Kerk de rug toekeren omdat die niet naar de strikte regels willen leven. "Ze worden ook niet door de kerk opgenomen."

Paus Franciscus probeert sinds zijn aantreden in 2013 de discussie over deze thema's op gang te brengen. Dat schiep volgens Zoutberg hoge verwachtingen, maar conservatieve kardinalen geven hem weinig ruimte. "En aan de leer van de kerk kan ook de paus niet tornen."

Naar verwachting spreekt de paus zich begin volgend jaar over het synodedocument uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl