In 2000 slingerde Paul Scheffer het debat over de multiculturele samenleving aan met zijn essay 'Het multiculturele drama'. Hij werd bekend door zijn artikelen en boeken over het falen van de integratie van nieuwkomers. Morgen verschijnt in NRC Handelsblad zijn bijdrage aan het debat over de vluchtelingencrisis: De exodus en wij: een genereuze opvang van vluchtelingen vraagt om grenzen. In het artikel pleit Scheffer voor meer opvang in de regio, een quotum van de hoeveelheid vluchtelingen die jaarlijks door Europa worden opgenomen en voor betere bewaking van de grenzen van Europa tegen illegale immigratiestromen.
Paul Scheffer, hoogleraar Europese Studies is vanavond te gast in Nieuwsuur.
Het multiculturele drama
Vijftien jaar geleden schreef Paul Scheffer Het multiculturele drama. Hierin beschreef hij hoezeer 'wij' en 'zij' in Nederland langs elkaar heen hebben geleefd. "We koesteren een zelfbeeld", schreef hij, "waarin verdraagzaamheid en onverschilligheid een merkwaardig verbond aangaan." Er was in die tijd erg veel aandacht in de media voor Scheffers aanklacht en het leidde tot een meerdaags debat in het parlement.
Uitzichtloosheid
Volgens Scheffer laten vluchtelingen in treurige omstandigheden zich niet zo snel ontmoedigen, de meesten ontvluchten volgens Scheffer niet onveiligheid, maar de uitzichtloosheid. Duitsland is zwaar verdeeld door de vluchtelingencrisis, Nederland nog niet. In Duitsland wil een deel van de bevolking dat de grenzen dicht gaan, er is een groep die de vluchtelingen welkom heet en daarnaast is er nog een grote middengroep.
Volgens Scheffer moet er goed gekeken worden naar wat Europa op langere termijn wel en niet aankan. Vorige maand vertelde hij aan het Financieele Dagblad: "Ik laat me geen keuze opdringen tussen uitersten: de grenzen moeten dicht of juist helemaal open. Het gaat om de vraag: hoe geven we op een duurzame manier onze morele betrokkenheid bij dit vluchtelingendrama vorm. Maar die vluchtelingen trekken natuurlijk naar het meest welvarende deel, en daar uiteindelijk naar grote steden. In Malmö, Lyon, Birmingham en Amsterdam bestaat zo ongeveer de helft van de bevolking uit migranten. Dan wordt de vraag wat je kunt dragen een andere."
'Wir Schaffen das'
"Wir schaffen das", zei Bondskanselier Angela Merkel eind augustus. En ze bleef herhalen dat "het ons gaat lukken" om alle vluchtelingen op te nemen. Scheffer gelooft niet in de woorden van bondskanselier Angela Merkel: "Ik dacht meteen: als dat maar goed gaat. Ik ben de laatste om Merkels motieven in twijfel te trekken, maar ik vind het een geweldige fout. 'Wir schaffen das', nee, deze keuze voor open grenzen gaat Duitsland dus niét 'schaffen'."
Amsterdam
Scheffer is ook kritisch op de aanpak van de vluchtelingenproblematiek op regionaal- en stedelijk gebied. Wethouder Kajsa Ollongren van Economie van Amsterdam wil dat vluchtelingen in de regio Amsterdam zo snel mogelijk kunnen instromen in het regionale onderwijs en de arbeidsmarkt. De hoofdstad heeft met werkgeversorganisaties, de uitzendbranche en onderwijsinstellingen afspraken gemaakt over het versnellen van het erkennen van buitenlandse diploma's, maar ook over het zo vroeg mogelijk inventariseren van geschikte vacatures voor statushouders.
Zo zouden er nog onvervulde vacatures zijn in de gezondheidszorg, ICT, techniek, en is er ook behoefte aan koks en schoonmakers. Paul Scheffer kijkt daar kritisch naar. Aan het FD vertelde hij: "Ik zeg: inderdaad moeten de vluchtelingen voor hun eigen welzijn zo snel mogelijk aan het werk, maar we moeten onderkennen dat er in eerste instantie sprake is van een verlies-verliessituatie. Bij die vluchtelingen, die immers alles achter zich laten, maar ook bij ons, aan de ontvangende kant."