Hillary Clinton tijdens het verhoor
NOS Nieuws

Clinton blijft makkelijk overeind in verhoor over Benghazi

Na ruim elf uur is het verhoor in het Amerikaanse Congres van oud-minister Hillary Clinton afgelopen. Analisten zijn het erover eens dat Clinton geen enkel probleem had om de dikwijls kritische vragen te pareren.

Clinton moest zich verantwoorden voor de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012, waarbij de ambassadeur en drie andere Amerikanen omkwamen. Ze was toen minister van Buitenlandse Zaken.

Ze zou verzoeken voor meer beveiliging van het consulaat hebben genegeerd. Die beschuldiging wuifde ze weg. Ook bleef ze erbij dat ze het Amerikaanse publiek niet verkeerd heeft geïnformeerd door eerst te spreken van een spontane actie en later van een voorbereide aanval.

'Niet discussiëren op basis van angst'

Het verhoor werd vooraf gezien als een kans voor de Republikeinen om de favoriete presidentskandidaat van de Democraten te beschadigen, maar het pakte anders uit. "Dit was de ideale start voor Clinton", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Het geruzie tussen Democraten en Republikeinen bevestigt min of meer dat deze commissie partijdig is."

"Zelf was ze heel kalm en ging ze serieus op alle vragen in", zegt Van der Horst. "Dit gaf Clinton alle ruimte om de beheerste diplomaat te spelen die boven alle partijen staat. Ze liet zich duidelijk niet verleiden tot partijpolitiek geruzie. Dat vuile werk liet ze opknappen door haar Democratische collega's in deze commissie."

Ook de voorzitter van de onderzoekscommissie, Afgevaardigde Trey Gowdy, gaf na afloop toe dat hij nauwelijks nieuwe feiten had gehoord. Het was dan ook al de zevende keer dat Clinton over Benghazi werd gehoord.

Van der Horst verwacht niet dat de kwestie Benghazi de campagne van Clinton nog kan schaden. "Afgaand op de verhoren van gisteren denk ik van niet", zegt Van der Horst. "Er kleeft nu zo'n grote smet op deze commissie, dat die niet echt in staat is om de campagne van Clinton nog te laten ontsporen."

"Maar één ding moeten we niet vergeten", zegt Van der Horst. "Ondanks al die beschuldigingen en klachten van de Democraten dat deze commissie partijdig is, heeft Clinton dit over zichzelf heeft afgeroepen. De reden dat Clinton voor de commissie moest verschijnen, is e-mailgate."

Clinton besloot tijdens haar ministerschap alle diplomatieke e-mails vanaf een privé-adres te versturen. "Dat is op zijn minst ongebruikelijk en misschien zelfs wel strafbaar, want de FBI onderzoekt momenteel of Clinton via haar privémail geheime staatsinformatie heeft verzonden. Dat is bij wet verboden."

Als Clinton dat gedaan heeft, dan zou ze strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. "Dat is niet handig zo vlak voor de presidentsverkiezingen natuurlijk", zegt Van der Horst. "Dat FBI-onderzoek kan haar uiteindelijk veel meer schade berokkenen dan dit Benghazi-onderzoek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl