Hillary Clinton op een campagnebijeenkomst in Chicago
NOS Nieuws

Clinton biedt haar excuses aan voor zakelijk gebruik privéserver

Hillary Clinton heeft dinsdagavond haar excuses aangeboden voor het gebruiken van een privéserver voor het versturen van zakelijke e-mails toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Tegen ABC News zei Clinton: "Het was een fout. Het spijt me. Ik neem verantwoordelijkheid en ik probeer zo transparant mogelijk te zijn."

Clinton had bij een andere grote tv-zender, MSNBC, al excuses aangeboden voor de 'verwarring' die was ontstaan over de kwestie. Maar afgelopen maandag nog weigerde ze zich te verontschuldigen voor het gebruik van de privéserver, omdat ze naar eigen zeggen toestemming had van het ministerie van Buitenlandse Zaken om die server te gebruiken.

Alleen was het probleem daarmee niet uit de wereld. Meerdere peilingen geven aan dat de affaire, die al maanden speelt, de verkiezingscampagne van Clinton geen goed doet. Een meerderheid van de kiezers zou haar onbetrouwbaar en oneerlijk vinden.

Dat Clinton nu haar excuses heeft aangeboden betekent nog steeds niet dat de zaak daarmee is afgedaan. Volgens persbureau AP proberen twee machtige senatoren om Bryan Pagliano, de man die door Clinton was ingehuurd om haar server te onderhouden, tegen haar te laten getuigen. Een verklaring van Pagliano zou weer nieuwe zaken naar boven kunnen brengen.

Het was een fout. Het spijt me. Ik neem verantwoordelijkheid en ik probeer zo transparant mogelijk te zijn.

Hillary Clinton

E-mails

Clinton was van 2009 tot 2013 minister van Buitenlandse Zaken. Zij verstuurde in die functie veel e-mails via de privéserver en niet via een overheidsaccount, wat in een aantal gevallen in strijd was met de regels. Volgens haar politieke tegenstanders zou ze dit gedaan hebben om te voorkomen dat bepaalde berichten in overheidsarchieven terechtkwamen.

Als reactie hierop heeft Clinton haar privé-mails in augustus dit jaar aan justitie overgedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl