Een bezoeker van het Amsterdam Music Festival

Dimitri Vegas & Like Mike de nieuwe nummer 1 dj's. Wat zegt dat?

Dimitri Vegas & Like Mike zijn vanavond uitgeroepen tot de populairste dj's ter wereld. De Belgisch-Griekse broers voeren de lijst van de Dj Mag top 100 aan en volgen dj Hardwell op, die dit jaar als tweede is geëindigd.

Het is een droom die voor de heren uitkomt, laten ze in een eerste reactie weten. Ze draaien vanavond een set tijdens het Amsterdam Music Festival in de Amsterdam Arena.

"Het is een enorme eer, zowel voor ons, als het Belgische volk. Laten we hopen dat onze voetballers het ook zo goed blijven doen, dan zijn we er helemaal."

De twee broers zijn van Griekse afkomst, maar groeiden op in België. Toen ze veertien waren begonnen ze te experimenteren als dj. Hier en daar traden ze op in clubs en pompten ze hun beats door de ether bij BeatFM. In 2007 brachten de twee hun eerste nummer uit: La Cocaine.

Kritiek op de lijst

De Dj Mag top 100 wordt vaak gezien als het officieuze wereldkampioenschap voor dj's. Maar de lijst ligt onder vuur bij verschillende dj’s.

Sommigen weigeren stemmen te ronselen en negeren de verkiezing, terwijl anderen (zoals Hardwell en Afrojack) de competitie juist enorm promoten op sociale media.

Dimitri Vegas & Like Mike

Het is eigenlijk net als de Televizier-Ring.

Jeroen Jansen, muziekjournalist

Martin Garrix liet deze zomer al aan 3voor12 weten dat áls hij zou worden verkozen tot beste dj, hij de prijs van DJ Mag mogelijk zou weigeren. "Hij is 19, is een wereldster en heeft hits met de grootste artiesten. Hij heeft alleen maar wat te verliezen als hij nu al de beste dj wordt", zegt Atze de Vrieze die hem voor 3voor12 interviewde.

Populariteitspoll

Het is een populariteitsprijs, die niets zegt over de kwaliteit van iemands muziek of hoe ze draaien. Dat is een van de meest gehoorde klachten van dj's, zegt muziekjournalist Jeroen Jansen. "Ze vinden het leuk om te winnen, maar meten er niet hun kwaliteit aan af. Het is eigenlijk net als de Televizier-Ring, wint het beste programma of het populairste programma? Het betekent niet dat de één slechter is dan de ander."

En jongens, we moeten de lijst niet groter maken dan hij is, vindt De Vrieze. "Omdat iedereen het erover heeft, is het belangrijk. Media nemen het serieus en daardoor is het ook serieus. Maar uiteindelijk is het maar een populariteitspoll van een blad. Niets meer, niets minder."

Het overwinningsinterview met Dimitri Vegas en Like Mike

Deel artikel: