Hardwell in de Ziggo Dome
NOS Nieuws

Ouders Nederlandse top-dj's willen dj-talenten beschermen

Managers die veel aan je verdienen en promotors die vooral zélf beter worden van succes van een ander: de dancewereld is een miljoenenbusiness en daar willen veel mensen een graantje van meepikken. Daar gaat het vaak mis, merken ouders van dj's die op jonge leeftijd doorbraken.

Zij komen nu met de Dutch DJ Foundation (DDJF). Zo willen ze de belangen behartigen van Nederlandse dj's en producers.

Welke valkuilen?

Niet de minsten doen mee: een groot deel van de Nederlandse top-dj's is betrokken bij de DDJF. In het bestuur zitten de vaders van Hardwell, Martin Garrix en Quintino en de stiefvader van Headhunterz. Ook dj's als Oliver Heldens en Nicky Romero steunen de organisatie.

Waarom is zo'n stichting nodig? DJ Headhunterz vertelt in welke valkuilen hij stapte:

"Het lijkt nu bijna normaal te zijn dat elke dj in ieder geval één keer in zijn carrière enorm besodemieterd wordt", zegt DDJF-bestuurslid Michiel van Kleef en stiefvader van dj Headhunterz. "Daar moeten we vanaf."

Er wordt al heel snel een contract getekend.

Van de Corput, Hardwells vader

"Ze komen in een wereld terecht die ze niet kennen, tegenover partijen die al heel lang in die industrie zitten", vertelt de vader van dj Hardwell, Cor van de Corput. "Ze zijn heel blij dat hun ambitie erkend wordt, dus er wordt al heel snel een contract getekend."

Daar gaat het vaak mis, viel een aantal dj-ouders op, toen ze elkaar vaker tegenkwamen bij grote optredens. "We spraken elkaar regelmatig over onze zonen", zegt Van de Corput. "Daarbij concludeerden we dat we allemaal onze fouten hebben gemaakt."

DJ Headhunterz

Een team managers is niet genoeg, vindt de vader van Hardwell. "Die vertegenwoordigen de belangen van de dj, maar zij hebben zelf ook een commercieel belang. Wij willen daar als onafhankelijke, neutrale partij instaan, om ervoor te zorgen dat ook het persoonlijk belang van de jongens en meisjes behartigd wordt. Zeker nu de industrie zo booming is in Nederland en zo veel jongeren dj willen worden."

Conflict Martin Garrix

Het meest recente voorbeeld van onenigheid tussen een dj en zijn managers is dat superster Martin Garrix het niet eens wordt met zijn voormalige management Spinning Records over de eigendomsrechten van zijn muziek.

Garrix was 16 jaar oud toen het contract met Spinning werd afgesloten. "Dat is nou een typisch voorbeeld van een jonge jongen die in die muziekwereld terecht komt, moet onderhandelen met professionele partijen en op dat moment niet inziet wat de consequenties zijn van het ondertekenen van het contract", zegt Van de Corput. "Hij besefte toen absoluut niet dat hij eigenlijk geen eigenaar is van zijn eigen muziek."

Ik hoop dat de Dutch DJ Foundation problemen waar ik nu mee te maken heb in de toekomst voor anderen kan voorkomen.

DJ Martin Garrix

Een van de services die de DDJF biedt is de zogenoemde quick scan. Je kunt als beginnend dj je contract opsturen, waarna ze je adviseren: tekenen, of naar een advocaat om het beter te laten uitzoeken. Daarnaast adviseren ze bijvoorbeeld over verzekeringen en eigendomsrechten van je muziek.

Belastingregelingen

Dat klinkt allemaal idealistisch en verantwoord, maar de Foundation heeft ook andere plannen: het wil voor de dj's tot speciale regelingen met de belastingdienst komen. Hun specifieke positie moet worden erkend, net zoals bijvoorbeeld bij profvoetballers, schrijven ze:

"Beroemde dj's zijn nu in feite al wereldburger, dus is een verhuizing naar een fiscaal gunstig land heel simpel", zegt Headhunterz' stiefvader Van Kleef. "Maar ze willen liever in Nederland blijven wonen. Nu maakt elke dj hierover aparte afspraken met de Belastingdienst. Het zou simpeler zijn als er afspraken zijn die voor iedereen gelden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl