OVV: MH17 uit de lucht gehaald met Buk-raket
Vlucht MH17 is boven Oost-Oekraïne met een Buk-raket uit de lucht geschoten. Dat heeft voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bekendgemaakt bij de presentatie van de onderzoeksresultaten in Gilze-Rijen.
De raket raakte de linkerkant van de cockpit, zei Joustra, waardoor de cockpit afbrak van de romp en het toestel uiteenviel. De Boeing 777-200 werd geraakt door "duizenden kleine voorgevormde metalen objecten die met heel veel kracht werden weggeschoten".
De informatie komt overeen met wat de raad vorig jaar, enkele maanden na de ramp, bekendmaakte in een voorlopig rapport. Over de schuldigen doet de OVV geen uitspraken; daarvoor is het strafrechtelijk onderzoek, dat nog loopt en waarschijnlijk op zijn vroegst volgend jaar klaar is.
Afvuurlocatie
De Buk-raket is afgeschoten vanuit een gebied van 320 vierkante kilometer, dat ten zuidoosten ligt van het dorp Grabovo. Het gebied was grotendeels in handen van de rebellen, mogelijk helemaal. Vlak bij Grabovo stortte het ramptoestel neer. Voor de exacte locatie van de lanceerplek is aanvullend forensisch onderzoek nodig, zei Joustra. Hij benadrukte dat dit onderzoek niet binnen het mandaat van de OVV valt.
De OVV heeft wel kunnen vaststellen welke type raket is gebruikt. "Het vliegtuig werd geraakt door een raketkop van het model 9N314M zoals die zich bevindt op een raket van de 9M38-serie en wordt afgevuurd door een Buk-grondluchtraketsysteem."
Andere oorzaken sluit het onderzoek uit. Het toestel is in elk geval niet neergehaald door een ander vliegtuig, zoals de Russen aanvankelijk zeiden. Er was geen sprake van een technische storing en ook het weer, het onweerde in de regio, heeft geen rol gespeeld.
Joustra sprak ook over het sluiten van het luchtruim. Volgens hem was er "voldoende aanleiding" om het luchtruim uit voorzorg te sluiten, maar hebben de Oekraïense autoriteiten daartoe niet besloten.
Strafrechtelijk onderzoek
De Onderzoeksraad had de leiding over het onderzoek, maar er werd samengewerkt met een internationaal team van onderzoekers uit betrokken landen. De specialisten kwamen behalve uit Nederland uit Maleisië, Oekraïne, de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië en Australië.
Het onderzoek was niet gericht op de vraag wie verantwoordelijk is voor de ramp. Daarvoor is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, waarvan de resultaten waarschijnlijk pas op zijn vroegst volgend jaar bekend worden. Het zogeheten Joint Investigation Team (JIT) bestaat uit vertegenwoordigers van het OM van Nederland, België, Australië, Maleisië en Oekraïne.
De MH17 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli 2014 neer in Oost-Oekraïne. Alle inzittenden - 298 mensen onder wie 196 Nederlanders kwamen om het leven.