Dossier vermiste studenten Mexico openbaar gemaakt
Justitie in Mexico heeft het onderzoeksdossier over 43 vermiste studenten vrijgegeven. Het dossier bestaat uit 85 ordners met in totaal 54.000 pagina's. Met de openbaarmaking probeert justitie het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Twee weken geleden was er nog een groot protest.
De 43 studenten verdwenen ruim een jaar geleden, nadat ze in de stad Iguala waren aangevallen de politie. Volgens de Mexicaanse autoriteiten heeft de lokale politie in Iguala de studenten overgedragen aan een drugsbende, die hen zou hebben vermoord en de lichamen zou hebben verbrand. Meer dan honderd verdachten zijn het afgelopen jaar opgepakt, maar de nabestaanden geloven niets van de officiële lezing.
Ook internationale deskundigen hebben harde kritiek op het Mexicaanse onderzoek, onder meer omdat bewijsmateriaal zou zijn verdwenen. In de verslagen wordt de betrokkenheid van de federale politie en het leger bij de zaak volgens de deskundigen verdoezeld. Ook is er kritiek op de lezing van de regering dat de lichamen zodanig zijn verbrand dat de slachtoffers niet meer te identificeren zijn. Dat wordt door de deskundigen onmogelijk geacht.
Transparantie
Justitie had het dossier eerder al wel laten zien aan journalisten, maar die mochten tijdens de inzage alleen met pen en papier aantekeningen maken. Onlangs gaf het Nationale Instituut voor Transparantie in Mexico opdracht het dossier openbaar te maken. Justitie heeft daaraan nu gehoor gegeven.
Hetzelfde instituut heeft gisteren het Mexicaanse leger opgedragen om ook diepgravend onderzoek te doen naar de verdwenen studenten. Tot nu toe zou dat niet zijn gebeurd. De internationale deskundigen zeiden eerder al dat het leger geen toestemming had gegeven om met militairen over de zaak te praten.