Familie van de vermisten bij de presentatie van het rapport van IACHR
NOS Nieuws

Zware kritiek op onderzoek vermiste studenten Mexico

Het onderzoek van de Mexicaanse regering naar de vermissing van 43 studenten deugt van geen kanten. Dat is het oordeel van een groep internationale experts, in opdracht van de mensenrechtenorganisatie IACHR.

De studenten verdwenen op 26 september vorig jaar nadat ze in de stad Iguala slaags waren geraakt met de politie. De studenten zouden zijn overgeleverd aan een drugsbende die hen zou hebben vermoord en de lijken zou hebben verbrand. Tot die conclusie kwam de Mexicaanse justitie in januari. Daarna werden de studenten officieel dood verklaard. Van slechts één student is een stuk bot gevonden.

Bewijs vernietigd

Volgens het rapport klopt er niets van het verhaal dat de lichamen in een grote brandstapel op een stortplaats tot as zijn verbrand. Het stuk bot van een van de studenten dat is gevonden, is niet verbrand op een hoge temperatuur die strookt met een brandstapel. Bovendien zouden er dan meer resten moeten zijn gevonden.

Bij het onderzoek door de Mexicaanse justitie zijn volgens de internationale experts veel fouten gemaakt. Daarbij is potentieel bewijsmateriaal vernietigd. Een van de vele voorbeelden in het rapport is dat een video van de gevechten tussen de studenten en de politie bij justitie is 'verdwenen'. Ook zijn getuigen niet of pas maanden later ondervraagd en is gevonden kleding van de studenten niet forensisch onderzocht.

In reactie heeft de procureur-generaal van Mexico laten weten dat zij het oordeel van de experts serieus neemt en dat de zaak opnieuw onderzocht gaat worden "door de beste forensische onderzoekers".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl