Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vertrekt. Zijn positie was onhoudbaar geworden, door problemen bij de Nationale Politie. Maar Bouman benadrukt zelf dat hij niet om die reden is opgestapt.
Nieuwsuur spreekt met Bob Hoogenboom, hoogleraar Politiestudies waarom de baas van de Nationale Politie vertrekt en wat hij achterlaat. Frank Giltay, voorzitter van de centrale ondernemingsraad, is te gast.
Grootste reorganisatie
De 63-jarige Bouman was sinds het begin van de vorming van de Nationale Politie korpschef. Hij leidde de grootste reorganisatie bij een overheidsdienst ooit.
De 25 regionale korpsen en het KLPD werden omgevormd tot een korps met tien politieregio's. Sinds de start in 2013 zorgt de reorganisatie voor onrust bij het personeel en spanning tussen de vakbonden en de politietop.
Tegengestelde belangen
Volgens hoogleraar Politiestudies Bob Hoogenboom heeft Bouman te maken gehad met veel tegengestelde belangen. "Al 150 jaar wordt er strijd gevoerd in Nederland tussen de overheid, burgemeesters en het OM wie erover de nationale politie gaat. Daarnaast spelen de vakbonden een hele belangrijke rol. Om in dat krachtenveld te opereren is een hell of a job."
Vorige maand werd bevestigd dat de reorganisatie twee keer zo lang gaat duren en twee keer zo veel gaat kosten. Volgens Hoogenboom was het niet Bouman die de reorganisatie heeft onderschat. "De belangrijkste speler in deze Griekse tragedie is minister Ivo Opstelten, en het megalomane om de Nationale Politie in zo'n korte tijd met zoveel verschillende belangen, te realiseren."
Bouman gaf toe dat de reorganisatie niet van een leien dakje is gegaan. "Maar het was een hele complexe, immense opgave. Het moet niemand verbazen dat er dan dingen anders gaan dan vooraf bedacht."
Onder leiding van Bouman had de politie te maken met een meer schandalen en problemen. Zo was de aanbesteding van nieuwe apparatuur een rommeltje, werden er politiemensen opgepakt voor corruptie, waren er problemen met het nieuwe dienstwapen, en klopte er weinig van het ziekteverzuim bij de politie.
Minister Van der Steur noemt het opstappen van Bouman "een moedig en wijs besluit." In het Kamerdebat vandaag met de minister over de foto's van Volkert gaat het er ook over.
De voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie Frank Giltay, noemt het vertrek in het NRC Handelsblad, "een klap voor het bedrijf."
Bouman is volgens Giltay "een politieman in hart en nieren die echter door tegenwerking van ministerie en bonden bezig was met een mission impossible." Hij denkt niet dat iemand in staat is om "deze ongelooflijk ingewikkelde klus te doen."
Meest genoemde kandidaten die Bouman zouden kunnen opvolgen zijn Erik-Akerboom, secretaris-generaal van ministerie van Defensie, Frank Pauuw, chef van de politie in Rotterdam en Pieter-Jaap Aalbersberg, baas van de politie in Amsterdam.