NOS Nieuws

VVD en PvdA: nu geen extra geld naar Justitie

VVD en PvdA willen vooralsnog geen extra geld uittrekken voor de begroting van Justitie. De coalitiepartijen willen het kabinet houden aan beloftes over aanpassingen op de begroting maar niet op voorhand om extra geld vragen. Bij de Algemene Beschouwingen zeiden VVD en PvdA al dat de begroting geen schoonheidsprijs verdient.

Een groot deel van de oppositie vindt de begroting ronduit slecht, en zegt dat hij rammelt. Volgens SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus staan de politie, het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht en het Nederlands Forensisch Instituut financieel onder druk. De partijen dienden eerder een motie in om "de noodzakelijke financiële middelen" ter beschikking te stellen.

Bij de Algemene Beschouwingen zei premier Rutte niet van plan te zijn toezeggingen te doen. Zowel naar het Openbaar Ministerie, de rechtspraak als de politie lopen onderzoeken en die wil Rutte afwachten.

Pvda-Kamerlid Nijboer zei woensdag tijdens de financiële beschouwingen "het kabinet aan beloftes te zullen houden. Net als de ChristenUnie vind ik het bijvoorbeeld van groot belang dat rechtbanken worden opengehouden, maar ik vraag het kabinet hoe ze dat gaan realiseren".

SP-Kamerlid Markies vroeg de PvdA waar dat geld dan vandaan moet komen, of het wat betreft de PvdA ten koste gaat van iets anders binnen de begroting of dat er extra geld bij moet. Nijboer zei daar nu geen uitspraken over te doen, en eerst van het kabinet te willen horen hoe het de aanpassingen wil realiseren.

SNS

In het debat kwam ook de situatie van SNS aan de orde. De PvdA zei het geen automatisme te vinden dat SNS Bank weer op de markt wordt gebracht.

SNS Reaal werd in 2013 door het Rijk van de ondergang gered, toen de bank voor 3,7 miljard euro genationaliseerd werd. Het bedrijf werd daarna opgesplitst, verzekeringspoot Reaal is inmiddels voor 1 euro verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang.

Nijboer wil er niet zomaar van uitgaan dat het andere deel van het bedrijf ook terug naar de markt gaat. "Dat automatisme wil ik vandaag doorbroken zien." Volgens Nijboer zijn er ook alternatieven zoals SNS eigendom van de staat laten blijven of de bank in handen brengen van lange-termijnbeleggers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl