Roemer en Zijlstra tijdens de Algemene Beschouwingen
NOS Nieuws

Oppositie vraagt om meer geld voor Justitie

Een groot deel van de oppositie wil meer geld voor Veiligheid en Justitie. Zoals verwacht dienden SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus een motie in om "de noodzakelijke financiële middelen" ter beschikking te stellen.

Volgens deze partijen staan de politie, het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht en het Nederlands Forensisch Instituut financieel onder druk. Daarom moet het kabinet op korte termijn over de brug komen.

Signaal

Fractievoorzitter Zijlstra van regeringspartij VVD zei dat hij tegen de motie zal stemmen, omdat niet duidelijk is om hoeveel geld het gaat. Maar hij noemde de motie wel een "signaal". De kans is groot dat de Justitiebegroting het niet zal halen in de Eerste Kamer en Zijlstra riep het kabinet op "te gaan verkennen" of er actie nodig is.

Zijn PvdA-collega Samsom sloot zich daarbij aan. Ook hij is tegen de motie, maar hij is het met de oppositie eens dat het ongemak over de begroting groot is.

Ook premier Rutte nam afstand van de wens van de oppositie, omdat die geen financiële dekking geeft. Maar hij liet doorschemeren dat hij er wel enig begrip voor heeft en dat hij ook goed geluisterd heeft naar de opmerkingen van Zijlstra en Samsom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl