Rechters ontevreden over uitstel bezuinigingen rechtbank
Het uitstellen van de bezuinigingen bij de rechtbanken stemt de protesterende rechters niet tevreden. Zij vrezen dat uitstel nog geen afstel betekent. "We zijn bang dat de Raad voor de Rechtspraak de bezuinigingen aan het eind van dit jaar alsnog wil uitvoeren", zegt rechter Jan Bartstra van de rechtbank Assen.
De raad houdt vast aan bezuinigingsplannen bij 7 van de 32 rechtbanken, maar schort het besluit op tot na het politieke debat later dit jaar.
"Wij hadden op een nieuwe visie van de raad gehoopt", zegt Bartstra, "maar daar is geen sprake van." Wel heeft de raad besloten om de jeugdbeschermingszaken bij de rechtbanken in de zeven steden te handhaven. Die worden straks nog steeds behandeld in Assen, Almelo, Alkmaar, Lelystad, Dordrecht, Zutphen en Maastricht. "Waarom jeugdzaken wel, maar familierecht niet?", vraagt Bartstra zich af. Ook handelsgeschillen moeten wat hem betreft bij alle rechtbanken behandeld worden.
De Raad voor de Rechtspraak kiest per regio voor één hoofdlocatie. Daardoor kunnen kantoren worden afgestoten en wordt geld bespaard, stelt de raad. "Hierdoor is het personeel vooral aan het reizen tussen de verschillende kantoren en dat tijdens werktijd", werpt Bartstra tegen.
Hoop op de politiek
Volgens de rechter heeft de raad niets gedaan met de kritiek vanuit de Tweede Kamer. "Wij hopen nu alleen nog op de politiek, van de raad verwacht ik niets meer", zegt hij. Op 8 oktober schuiven de rechters aan bij een hoorzitting met de Kamercommissie. "Dan gaan we ons verhaal doen en hopen we de Kamerleden ervan te overtuigen dat dit slechte plannen zijn."
De rechtbank Overijssel houdt vast aan twee hoofdlocaties. "Almelo en Zwolle moeten hoofdlocaties blijven", zegt een woordvoerder. "Als dit bezuinigingsbeleid wordt doorgevoerd is het een kwestie van tijd voor we alleen nog zittingen hebben op de centrale rechtbanken. Dat is niet terug te draaien", besluit Bartstra.