Corporaties schroeven verkoop huurwoningen terug
Een aantal woningcorporaties is bezig zijn woningverkopen terug te schroeven. Andere overwegen dat. De corporaties doen dat omdat de vraag naar sociale huurwoningen stijgt, onder meer door de komst van veel vluchtelingen. Woningen voor asielzoekers met een status worden bijna uitsluitend door corporaties geleverd. In totaal gaat het dit jaar naar verwachting om 30.000 woningen.
Gister bleek dat woningcorporatie Portaal al woningen uit de verkoop haalt. De corporatie haalt de 30 woningen die in Utrecht te koop staan van de markt en heeft ze bestemd voor statushouders. De corporatie sluit niet uit dat ze ook in andere gemeenten huizen uit de verkoop zullen halen.
Ook andere corporaties zeggen dat ze hiermee bezig zijn of het overwegen, blijkt uit een inventarisatie van de NOS.
Toegenomen vraag
Eerder gaven corporaties in Alkmaar al aan dat ze minder woningen verkopen om de hoge vraag naar sociale huurwoningen op te vangen. Dat gaat om de corporaties Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer en Woningbouwvereniging Langedijk.
Voor Woonwaard gaat het naar verwachting om 15 woningen die dit jaar niet in de verkoop gaan. "Er was al een toegenomen vraag doordat mensen vanuit instellingen in de wijk blijven wonen, daar komt nu een toename van de vraag vanuit statushouders bij", licht een woordvoerder toe.
Bewust beleid
Ook corporatie Eigen Haard in Amsterdam geeft aan sinds juni nauwelijks nog woningen in de verkoop te doen. Dit heeft deels te maken met de snellere verkoop dan verwacht van woningen aan het begin van dit jaar, maar het is ook bewust beleid in verband met de grote vraag naar huurwoningen.
De corporaties Ymere, de Alliantie en Woonbron laten weten het terugschroeven van de verkoop als een optie te beschouwen. Ze willen binnen een aantal weken op een rijtje hebben met welke oplossingen ze aan de gestegen vraag gaan voldoen.
Creatieve oplossing
Koepelorganisatie Aedes noemt het terugschroeven van de verkoop een creatieve oplossing, maar benadrukt dat de financiële positie van corporaties het niet altijd toelaat. Vaak hebben corporaties het geld uit de verkoop nodig voor bijvoorbeeld onderhoud of het betalen van de verhuurdersheffing waar ze sinds een aantal jaar toe verplicht zijn.
Aedes is ondertussen met het ministerie in gesprek over het versoepelen van de regels, zodat bijvoorbeeld het delen van woningen en het verbouwen van kantoren voor de huisvesting van vluchtelingen makkelijker wordt.
Tussen 2008 en 2014 werden er jaarlijks tussen de 13.000 en 18.000 sociale huurwoningen verkocht, blijkt uit cijfers van onder meer het inmiddels opgeheven Centraal Fonds Volkshuisvesting.