Huurwoningen in Eikndhoven
NOS Nieuws

Corporaties: regels voor woningen vluchtelingen versoepelen

Het kabinet en de woningcorporaties zoeken naar onorthodoxe oplossingen om vluchtelingen aan een huurwoning te helpen. Vanmiddag was er overleg tussen het kabinet en Aedes, de koepel van de corporaties. Allebei zijn ze positief over het verloop.

Gedacht wordt bijvoorbeeld aan het huisvesten van meer mensen in een huis of het gebruik van leegstaande kantoren. Aedes wil dat daarvoor bestaande regels worden versoepeld en de corporaties willen ook meer geld.

Minder luxe

Aedes-voorzitter Calon benadrukt dat het goed is voor de integratie als mensen uit een asielzoekerscentrum snel een huis krijgen. "Dan moet dat huis maar iets minder luxueus zijn en dan moeten we maar even een beetje indikken."

Volgens Calon zijn de corporaties al hard bezig met praktische oplossingen en moet minister Blok de regels binnen twee tot drie weken aanpassen. Hij vindt dat het nu te langzaam gaat.

Wachtlijsten

Zowel het kabinet als de corporaties hebben begrip voor de klachten van niet-vluchtelingen die al lang op wachtlijsten staan en zich gepasseerd voelen. Volgens Aedes wordt zo'n 6 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen toegewezen aan vluchtelingen met een verblijfsstatus en gaat dat oplopen tot 10 procent.

Calon: asielzoekers direct in de samenleving plaatsen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl