Hoe Mexicanen blijven strijden voor de 43 vermiste studenten

Studenten in Mexico zijn op de vuist gegaan met de politie. Ze zijn boos omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de verdwijning van 43 studenten in de stad Iguala, nu bijna een jaar geleden.

De boze studenten waren gisteren in twaalf bussen op weg naar een protestactie in provinciehoofdstad Chilpancingo, toen zo'n 200 politieagenten hen op de snelweg tegenhielden. Gemaskerde studenten gooiden daarop met benzinebommen naar de politie en zetten een vrachtwagen in de brand.

Uiteindelijk besloten ze weer om te keren naar de universiteit van Ayotzinapa, waar de vermiste studenten ook op zaten.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Afgelopen maandag sloegen demonstranten uit onvrede over het onderzoek naar de vermissing ook al toe in het gebouw van de lokale aanklager. Daar vernielden ze computers en ruiten en hingen foto's van de vermiste studenten aan de buitenkant van het gebouw.

Brein = opgepakt

Het is zaterdag een jaar geleden dat die 43 studenten na een bloedige confrontatie met de politie verdwenen. Volgens de Mexicaanse regering leverden de agenten hen uit aan een drugskartel. Zij zouden de studenten hebben vermoord en hun lichamen op een vuilnisbelt hebben verbrand.

Vorige week is het mogelijke 'brein' achter de vermissing opgepakt: Gildardo López Astudillo. Hij is de leider van het drugskartel dat actief is in de omgeving van Iguala. 'El Gil', zoals zijn bijnaam is, zou erbij gelapt zijn door verdachten die al eerder zijn opgepakt. In totaal zijn er al 111 mensen aangehouden.

Gildardo López Astudillo.
Wat er volgens de Mexicaanse regering met de studenten is gebeurd.

Doofpot

Nabestaanden geloofden van het begin af aan niks van het verhaal van de Mexicaanse autoriteiten. Die doen er volgens ouders en mede-studenten alles aan om 't in de doofpot te stoppen. Sommigen denken zelfs dat het leger betrokken is bij de ontvoering.

Ook internationale experts uitten eerder deze maand harde kritiek op het verhaal van de Mexicaanse regering. Zo is het volgens hen onmogelijk om zoveel lichamen op een grote brandstapel te verbranden en is er ook nooit melding gemaakt van een brand. Bovendien zouden er dan meer botresten gevonden moeten zijn. Nu zijn van slechts twee studenten resten gevonden.

Protestmars Mexico

Verwacht wordt dat er deze week in Mexico meer protestacties zullen volgen, zoals er al velen waren afgelopen jaar. Op de dag van de verdwijning, uitgeroepen tot 'Nationale dag tegen gedwongen verdwijning', vindt in Mexico-Stad in elk geval een grote protestmars plaats.

Maar ook op andere manieren wordt aandacht gevraagd voor de studenten. Zo dragen twee normaal gesproken rivaliserende football-teams uit Mexico de wedstrijd op aan de verdwijning. Ook proberen vijf moeders van verdwenen studenten via de paus, die deze week in de VS is, de wereldwijde aandacht te vragen.

Een aantal nabestaanden is morgen bovendien uitgenodigd bij de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto, waarop veel kritiek is vanwege het gebrekkige onderzoek naar de verdwijning.

Deel artikel: