Internetaanvallen blijven splijtzwam tussen VS en China
Aan de vooravond van het bezoek van de Chinese president Xi Jingping aan de Verenigde Staten, heeft het gastland China opnieuw beschuldigd van het plegen van hackaanvallen. China zou zijn eigen industrie met buitgemaakte informatie vooruit willen helpen. Susan Rice, de adviseur nationale veiligheid van president Obama, reageert fel.
"Dit is geen lichte irritatie, maar een bedreiging van de economie en de veiligheid van de Verenigde Staten", zei Rice. Washington overweegt zelfs sancties vanwege de vermoede hacks, bleek eerder al.
Xi zelf ontkent in een interview met zakenkrant The Wall Street Journal overigens dat de Chinese overheid zelf aan economische spionage doet. Ook bestrijdt Xi dat bedrijven die dat doen worden ondersteund. Sterker nog, China is zélf slachtoffer van hackaanvallen, voert Xi aan - zonder daarbij een schuldige bij naam te noemen.
Onschuldig
Of China echt zo onschuldig is, is de vraag. Vermoed wordt dat het land achter meerdere hackaanvallen van de Verenigde Staten zit, waaronder een aanval waarbij gegevens van miljoenen ambtenaren werden buitgemaakt. Een speciale afdeling van het Chinese leger, Unit 61398, zou zich bezighouden met aanvallen.
China-deskundige Garrie van Pinxteren van Instituut Clingendaal zegt dat het evident is dat het land zich bezighoudt met hackaanvallen. "China heeft altijd consequent ontkend dit soort dingen te doen, maar het is duidelijk dat ze het wel doen."
Maar ook de Verenigde Staten zijn niet zonder blaam, zeggen experts. Over het algemeen wordt aangenomen dat het land achter een omvangrijke hackaanval op Iraanse nucleaire installaties zat. Ook onthulde voormalig NSA-medewerker Edward Snowden dat het land de leiders van verschillende bevriende naties bespioneerde, onder wie de Duitse bondskanselier Merkel en de Braziliaanse president Rousseff.
Het land zou zich bovendien niet enkel bezighouden met politieke spionage, maar ook met spionage om Amerikaanse bedrijven te helpen. Zo zou de Braziliaanse oliegigant Petrobras zijn aangevallen, maar ook de Europese Commissie, die onderzoek doet naar Google.
Niet nieuw
De beschuldigingen van de VS aan het adres van China zijn allerminst nieuw. In 2010 stelde Google het slachtoffer te zijn geworden van Chinese hackaanvallen. Ook bedrijven als Dow Chemical, Yahoo en Adobe zouden zijn aangevallen door de Chinezen.
De aanvallen hebben tot gevolg dat ICT-apparatuur van Chinese makelij niet meer overal binnen de Amerikaanse overheid mag worden gebruikt. Apparatuur van de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE zouden een "gevaar voor de binnenlandse veiligheid" zijn.