Amerikaanse overheidsdienst werd twee keer gehackt
De Amerikaanse federale instantie die gegevens over overheidspersoneel beheert, is niet één maar twee keer gehackt. Vorige week werd bekend dat onbekenden bij een hack in december persoonlijke informatie over ambtenaren hadden buitgemaakt. Vandaag werd bekend dat er een tweede hack is geweest die op dezelfde instantie was gericht, maar op andere computersystemen.
Amerikaanse onderzoekers gaan ervan uit China erachter zit, maar China ontkent dat het iets met de hack te maken heeft.
Het Amerikaanse persbureau AP zegt dat er bij de tweede hack bij het Office of Personnel Management formulieren zijn buitgemaakt die de miljoenen ambtenaren die met vertrouwelijke informatie werken, hebben moeten invullen. Daarin wordt gevraagd naar psychische stoornissen, alcohol- en drugsgebruik, wetsovertredingen en faillissementen.
Ook moesten de ambtenaren namen opgeven van familieleden en mensen met wie ze omgaan. Ook personeel van de inlichtingendienst CIA, de veiligheidsdienst NSA en allerlei militair personeel heeft zo'n formulier ingevuld.
Goudmijn
Een contraterrorisme-expert zei tegen AP dat China nu de identiteit kent van vrijwel iedereen in de VS die met vertrouwelijke informatie werkt. "Dat is een goudmijn. Het helpt je bij het benaderen en werven van spionnen."
AP hoorde van twee bronnen dat bij de hack van vorige week gegevens van 14 miljoen ambtenaren en oud-ambtenaren in verkeerde handen zijn gekomen. Dat zijn er veel meer dan de 4 miljoen waar de regering-Obama vorige week over sprak.
De regering zei niet welke gegevens bij de eerste hack zijn buitgemaakt. Volgens een ambtenarenvakbond gaat het om namen, adressen, burgerservicenummers, salarisstroken, informatie over zorg- en levensverzekeringen en pensioenen.
Vaker gehackt
De hacks bij de Office of Personnel Management zijn niet de enige succesvolle inbraken. Eind april onderschepten Russische hackers e-mails van Obama. Daarin stonden weliswaar geen staatsgeheimen, maar de mails waren ook niet openbaar. Begin vorig jaar kregen Chinese hackers, net als nu, toegang tot gegevens van ambtenaren.