Griekse verkiezingen strijd tussen 'oude' en 'nieuwe' politiek
De Griekse verkiezingen zondag lijken een nek-aan-nekrace te worden tussen de oude politieke partij Nieuwe Democratie en Syriza. Dat komt vooral door de groeiende populariteit van de centrum-rechtse Nieuwe Democratie.
Nieuwe Democratie is een centrum-rechtse partij die samen met de socialistische partij Pasok de Griekse politiek decennia lang beheerste. Totdat Griekenland in 2010 begon te bezwijken onder de schuldenlast. Vanaf dat moment kreeg de 'oude politiek' de schuld van het wanbeheer van de staatskas en verloor tientallen procenten in opeenvolgende verkiezingen.
Nu krijgt Nieuwe Democratie nieuwe glans. De partij schiet omhoog in de peilingen en staat nu ongeveer gelijk aan Syriza, de partij van Alexis Tsipras.
Zekerheid en stabiliteit
Partijleider Evangelos Meimarakis profileert zich met beloften over zekerheid en stabiliteit. Zijn eigen senioriteit ondersteunt dat beeld. "Hoewel veel Grieken Nieuwe Democratie nog steeds in verband brengen met corruptie en cliëntelisme", zegt correspondent Conny Keessen.
Meimarakis is een oudgediende in het Griekse parlement en was daar ook voorzitter van. Zijn rustige verschijning en bereidheid om met alle partijen samen te werken spreken veel Grieken aan. "Hij wordt gerespecteerd, heeft zijn sporen in de Griekse politiek verdiend," zegt Keessen.
Op de laatste campagnebijeenkomst gisteren in het centrum van Athene riep Meimarakis de Grieken opnieuw op om voor stabiliteit te kiezen. Zijn publiek bestaat voor een groot deel uit ouderen, maar er kwamen ook jongeren naar het Amoniaplein.
Achterstand
Vasilis, een gepensioneerde man die z'n achternaam niet wil noemen, ondersteunt de oproep van harte. "Tsipras is de grootste bedrieger die er is. Nieuwe Democratie is onze partij!"
Ria Christopoulou, een werkloze advertentieverkoper, en Ellen Karaiskou, net afgestudeerd als theoloog en bedrijfseconoom, stemmen ook op Nieuwe Democratie. "Syriza heeft ons op achterstand gezet. Wij zijn dertigers en willen nu strijd leveren om het beter te maken. Dat kan alleen met Nieuwe Democratie", zeggen ze eendrachtig.