Militairen vanmorgen in de straten van de hoofdstad Ouagadougou
NOS Nieuws

Junta in Burkina Faso wil uitstel van verkiezingen

De junta die de macht heeft overgenomen in het West-Afrikaanse land Burkina Faso wil de verkiezingen uitstellen. Ze staan gepland voor 11 oktober. De nieuwe machthebber, generaal Diendere, vindt het verkeerd dat de partij van oud-president Compaoré is uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, zei hij tegen persbureau AP.

De afgelopen dag voerde de presidentiële garde een razendsnelle coup uit in Burkina Faso. De interim-president en de premier werden vanmiddag opgepakt. Dat de presidentiële garde bezwaren heeft tegen de gang van zaken bij de verkiezingen is begrijpelijk: het was ooit de elite-eenheid van Compaoré, die vorig najaar werd afgezet nadat hij 27 jaar met harde hand had geregeerd.

Compaoré probeerde de grondwet te veranderen, zodat hij er nog een termijn aan zou kunnen vastplakken. Dat kostte hem de kop, hij werd verdreven en er kwam een interim-president. Bij de komende verkiezingen is niet alleen Compaoré's partij uitgesloten, ook iedereen die hem steunde bij zijn streven om de grondwet te wijzigen mag niet meedoen.

Vrijlaten

Generaal Diendere zegt nu dat hij met andere partijen wil overleggen wanneer er wel verkiezingen kunnen plaatsvinden. Ook zei hij dat hij de gevangen interim-president Kafando en de premier op korte termijn vrij wil laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl