Rechtbanktekening van de verdachten in het Haagse jihadproces, onder wie Azzedine C. (links) en Rudolf H. (rechtsachter)
NOS Nieuws

'Niet alle religieuze boodschappen zijn opruiend'

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

"Help ons professor", verzucht hoofdverdachte Azzedine C. tegen getuige-deskundige Ruud Peters. Gedegen voorbereid doen de verdachten in het grote jihadproces op dag drie hun best de getuige-deskundige te laten uitleggen dat bepaalde uitlatingen helemaal niet opruiend of gewelddadig zijn.

Hoe bedreigend is de uitlating 'moge Allah je straffen'? Radicaal en gevaarlijk, zoals het Openbaar Ministerie beweert of onderdeel van het dagelijks taalgebruik in islamitische kring, zoals de verdachten betogen.

De islamoloog, die eerder getuigde in het proces tegen de Hofstadgroep, beaamt dat bepaalde religieuze uitspraken niet direct als dreigement hoeven te worden opgevat, maar alles bagatelliseren, doet hij ook weer niet.

Opruiend?

De islamoloog antwoordt genuanceerd. Ja, hij heeft opruiende boodschappen gezien, waar de jihad wordt verheerlijkt en wordt opgeroepen te strijden. Maar er worden ook veel impliciete boodschappen geuit.

De strijd om Syrië te verdedigen, wordt geprezen en het wegkijken veroordeeld. De martelaarsdood wordt verheerlijkt. Maar dat staat niet gelijk aan de aansporing om te vertrekken en de daad bij het woord te voegen. Het kan wel bijdragen aan iemands beslissing om te vertrekken, stelt Peters.

Bijdrage debat

In verschillende publicaties voerden de verdachten ook theologische discussies, zoals op de website De Ware Religie. In elk artikel wordt de gewapende strijd verheerlijkt, zegt hij, maar veel stukken gaan ook over religieuze kwesties en dragen bij aan het debat.

"Dé islam bestaat niet", zegt Peters, als hem gevraagd wordt wat gangbaar is in de islam. De verdachten behoren tot de salafistische stroming, doceert hij. Ze leven volgens de regels van God, de regels van de zuivere islam. Ze accepteren geen regels die door mensen zijn gemaakt en verwerpen om die reden de democratie.

Ze zien in dat de invoering van de sharia, de islamitische wetgeving, onmogelijk is in Nederland en daarom is er ook geen reden om geweld in Nederland te gebruiken. Toch keuren ze het gebruik van geweld elders, waar moslims bedreigd worden, wel goed. De groep activistische salafisten draagt zijn geloof actief uit. Ze willen anderen overtuigen.

Volgende week begint de inhoudelijke behandeling in het grote Haagse jihadproces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl