"OXI". Tijdens het referendum afgelopen juli stemde een grote meerderheid van de Grieken tegen een akkoord met de geldschieters. Op het Griekse eiland Ikaria was de weerstand nog veel groter. Tachtig procent stemde OXI, ‘nee’.
Saskia Dekkers gaat naar het eiland Ikaria en zoekt uit waarom Grieken altijd OXI zeggen.
Geen pensioen
Op Ikaria zijn ze teleurgesteld in Syriza. “Ik dacht dat er werd gevochten voor een andere samenleving en dat ze een nieuw steunpakket tekenden ‘om mij te redden’, maar ze ondertekenden een akkoord waardoor onze kinderen geen pensioen krijgen. Ze verkochten onze soevereiniteit aan de buitenlandse geldschieters”, zegt een bewoner tegen correspondent Saskia Dekkers.
Links verzet
Het verzet van de bewoners van Ikaria stamt nog uit de Griekse burgeroorlog (1946-1949). Communistische guerrilleros vochten tegen het Griekse leger, dat werd gesteund door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De communisten moesten de strijd na drie jaar opgeven. Duizenden van hen werden verbannen naar Ikaria. Nu het eiland van links verzet, van nee-stemmers.
Elk jaar worden de oude communisten op Ikaria herdacht. De eilandbewoners voelen zich verwant met de mannen die hun principes niet verloochenden. Het zijn hun Griekse helden.
Harde strijd
Voor de bewoners van Ikaria is het vanzelfsprekend: revolutie en verzet, het zit in de Griekse genen. Daarom is er in de ogen van veel eilandbewoners nu opnieuw een harde strijd nodig tegen de macht van Brussel en de banken.
"Ik was trots dat ik ging stemmen tijdens het referendum. Ik stemde natuurlijk nee. Want ik dacht dat 'nee' iets meer zou betekenen", zegt buurtbewoner Sofia Vroulou.
Verkiezingen
Op haar stem hoeft Syriza de komende verkiezingen niet te rekenen. Zondag 20 september gaan de Grieken naar de stembus om te stemmen voor een nieuwe regering. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen het linkse Syriza en de conservatieve Nieuwe Democratiepartij.