Deze suggestie zal het wel niet worden, maar Britten en Ieren kunnen wel zelf de naam bedenken van de eerstvolgende storm die over het westen van het Kanaal gaat razen. De twee meteorologische diensten MetOffice en Met Eireann houden deze herfst en winter een proef met stormen die van de bevolking een naam krijgen.
Het idee daarachter is dat de storm dan al aandacht krijgt voor 'ie er daadwerkelijk is. "We zien dat dat in andere delen van de wereld werkt", zegt Derrick Ryall, hoofd van het meteorologisch instituut Met Office. "Die aandacht helpt mensen zichzelf en hun spullen veilig te houden."
Dit voorjaar mochten Amerikanen creatief aan de slag met stormnamen.
Het gaat om het type storm dat gemiddeld tot veel schade op het land kan aanrichten. Die stormen kunnen uiteindelijk ook bij ons langskomen, maar worden hier eigenlijk nooit bij naam genoemd. "En dat mis ik niet hoor", zegt een woordvoerder van het KNMI. Hij gelooft ook niet dat het bedenken van een naam bijdraagt aan het veiligheidsgevoel. "Onze codes rood en oranje worden altijd breed opgepakt."
Stormen in Europa komen het eerst aan land in Groot-Brittannië en Ierland, daar krijgen ze hun naam. Maar als een storm in Groot-Brittannië uit de richting van de VS komt, krijgt 'ie geen nieuwe naam. En daarom hebben we in Nederland ook niet onze 'eigen' stormen, die komen al van een plek waar 'ie al een naam had.
Cultuurkwestie
Volgens het KNMI is het een cultuurkwestie. "Stormen worden geboren voor de westkust van Amerika en Canada en krijgen daar al jaren een naam." Eerst alleen meisjesnamen, sinds 1979 ook jongensnamen. "Wij hebben een heel klein landje en zo'n storm raast er met grote snelheid overheen."
De WMO stelt elk jaar een lijst op met 26 namen voor tropische stormen en orkanen, om en om jongens- en meisjesnamen. Elke lijst wordt om de zes jaar hergebruikt; de lijst van 2014 komt in 2020 weer terug.
Namen van stormen die veel mensen het leven hebben gekost, worden trouwens niet meer gebruikt. Katrina bijvoorbeeld, wordt sowieso niet nog een keer gebruikt.
Waarom een naam?
Het namensysteem werd ingevoerd omdat die over het algemeen makkelijker te onthouden zijn dan nummers en technische termen. En een naam maakt het voor de media makkelijker om erover te berichten - en voor mensen makkelijker te onthouden en zich dus voor te bereiden.