Een vrouw staat bij haar huis, dat door Katrina is ingestort
NOS Nieuws

'New Orleans is niet gebroken door Katrina'

In Louisiana en Mississippi is uitgebreid stilgestaan bij de verwoestingen die orkaan Katrina tien jaar geleden heeft aangericht. Burgemeester Landrieu van New Orleans blikte in een toespraak terug op de moeilijke jaren die de stad achter de rug heeft. "Het waren tien jaar vol worstelingen, maar New Orleans is niet gebogen, of gebroken."

De burgemeester begon de herdenkingsdag met een sobere ceremonie. Hij memoreerde de 83 'vergeten' slachtoffers, van wie het lichaam na de ramp niet kon worden geïdentificeerd.

Ook op andere plaatsen in de stad herdachten mensen de ramp. Zo liepen tientallen mensen in een parade door een van de buurten in New Orleans die het zwaarst werden getroffen. Er waren veel ernstige gezichten, maar de sfeer was niet droevig; sommige mensen hadden zelfs de kleurrijke kleren van de Mardi-Gras-parade aan.

Ook werd er frisdrank en bier verkocht langs de route. "Het is bitterzoet. We willen vieren dat we het overleefd hebben, maar er zijn ook veel mensen die het niet kunnen navertellen", zegt een nabestaande. Ze voegt eraan toe: "Het is belangrijk dat we onthouden wat we hebben moeten doorstaan".

Hulp

Tien jaar geleden kwam orkaan Katrina met ongekende kracht aan land vlak bij New Orleans, in het zuiden van de Verenigde Staten. Ruim 1800 mensen kwamen om, de meesten in Louisiana en Mississippi.

Tijdens de herdenking in de stad Gulfport roemde de voormalig gouverneur van Mississippi de vrijwilligers die hebben geholpen om de staat weer op te bouwen. Volgens oud-gouverneur Barbour hebben meer dan 950.000 mensen uit het hele land een bijdrage geleverd. "Velen van hen vonden dat ze door hun geloof verplicht waren om mensen in nood te helpen."

Trage reactie

Critici stellen dat de ramp niet zo desastreus had hoeven uitpakken als de federale overheid sneller had gereageerd. Het geld dat besteed had moeten worden aan dijkversterking, had de regering-Bush aan defensie uitgegeven.

Volgens sommigen kon het de president niet zo veel schelen wat er gebeurde met de vaak arme, zwarte inwoners van New Orleans. Het duurde vijf dagen voor de noodhulp goed op gang kwam en de duizenden mensen die vastzaten werden geëvacueerd.

Terugblik op Katrina: 'De storm die iedereen vreesde'

Optimisme

"In het gebied komen zo veel orkanen voor, de bevolking nam Katrina in eerste instantie niet zo serieus", herinnert consul Conny Willems zich in het NOS Radio 1 Journaal. "De burgemeester moest de bevolking er echt van overtuigen dat het dit keer wel ernstig was en dat iedereen de stad moest verlaten." Willems woont sinds 1972 in New Orleans en Katrina was de eerste orkaan waarvoor zij is gevlucht.

Tien jaar na de ramp heerst er volgens Willems "een geest van optimisme" in de stad. "Na die storm zijn mensen over allerlei zaken gaan nadenken. We hebben nu minder waterschappen, het onderwijssysteem is verbeterd en we hebben sterkere bescherming tegen het water gekregen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl