Bij het proteest staken boze boeren autobranden in brand
NOS Nieuws

Brussel trekt portemonnee voor boeren: 500 miljoen extra

De Europese Commissie wil 500 miljoen euro uittrekken om Europese boeren te compenseren. Het grootste deel is bedoeld voor de zuivelsector. Dat is bekendgemaakt bij het overleg van de EU landbouwministers in Brussel, terwijl buiten boze Belgische, Franse en Nederlandse veehouders protesteerden.

Het protest ging gepaard met relletjes. Boeren bekogelden agenten met eieren en staken autobanden in brand. Aan het protest deden volgens de organisatie zo'n 5000 boeren mee, met ongeveer 1500 tractoren.

De boeren zijn van mening dat ze veel te weinig betaald krijgen voor hun melk en vlees. Ze eisen daarvoor compensatie van Brussel.

Landbouworganisatie LTO noemt het commissievoorstel voor 500 miljoen aan steun onvoldoende, woordvoerder Jack Luijten: " Er is nog veel onduidelijk aan het voorstel. Maar dat het niet genoeg is, is wel duidelijk. We missen bijvoorbeeld nog voldoende hulp voor de varkenssector".

Marktwerking

Vicepresident van de Europese commissie Jyrki Katainen zei dat de steun moet worden gezien in de context van de eerdere steunmaatregelen die volgden op de Russische landbouwboycot. De commissie wil de korte termijn financieringsproblemen van de sector verlichten en helpen om de keten weer in evenwicht te brengen.

Maar hij zei ook niet verder aan de marktwerking te willen tornen, bijvoorbeeld door het verhogen van de minimumprijs waarbij de EU melk opkoopt. Ook Nederland is hiertegen. Lidstaten uit Zuid- en Oost-Europa willen juist wel dat die prijs wordt verhoogd van 22 naar 25 cent.

Zo'n hogere minimumprijs zou volgens staatsscretaris Dijksma nadelig zijn voor Nederlandse boeren. Een hogere minimumprijs zou er toe kunnen leiden dat boeren in Zuid- en Oost-Europa meer gaan produceren. "Dan gaan we terug naar het begin van de jaren 90", zegt Dijksma. "Melkveehouders produceerden toen te grote hoeveelheden. Dat leidde tot boterbergen en melkplassen. Op die manier lossen we de problemen niet op."

Maar ze zei ook dat ze niet denkt dat meer financiële steun van de EU op de korte termijn iets gaat veranderen. Zij vindt dat er een oplossing voor de lange termijn moet komen en vindt dat de landbouwsector duurzamer moet worden. "Ik help de boeren niet met maatregelen waar ze maar twee maanden plezier van hebben."

Melkquotum

De problemen bij de melkveehouderij zijn ontstaan door de Russische boycot en een teruglopende Chinese vraag, maar ook doordat de boeren zelf meer melk zijn gaan produceren na het wegvallen van het Europese Melkquotum eerder dit jaar.

Vorig jaar produceerden ze ook al te veel, ondanks het quotum. Toen betaalden Europese melkboeren samen nog 409 miljoen euro boete voor te veel geproduceerde melk.

Dijksma: duurzame oplossing voor Europese landbouw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl