De Belgische politie houdt de boeren tegen in Brussel
NOS Nieuws

Ook Nederlandse boeren protesteren in Brussel

Boeren uit heel Europa zijn op weg naar Brussel om tegen de vlees- en melkprijzen te demonstreren. Die zijn in hun ogen te laag. Ook Nederlandse boeren protesteren mee. Vanmiddag houden de EU-ministers van Landbouw een spoedvergadering in Brussel.

"We gaan allemaal voor één ding", zegt melkveehouder Marcel Ottink: "Of het nou vlees is of melk, er moet gewoon een eerlijke prijs voor komen."

Op een parkeerplaats in Hank (Noord-Brabant) verzamelen zich melkveehouders en varkensboeren om op de bus naar Brussel te stappen.

  • Marc Robin Visscher / NOS
    Boeren verzamelen zich op een parkeerplaats in Hank
  • Marc Robin Visscher / NOS
  • Marc Robin Visscher / NOS

Ook varkenshouder Frank van der Burg gaat mee. Hij en zijn collega's pleiten voor een "gelijk speelveld" in alle landen van de EU. Daar is nu geen sprake van, zegt Van der Burg, omdat Nederland de regels strikter toepast dan andere landen.

Paraat

"We krijgen hier minder voor ons vlees terwijl we voortdurend worden gecontroleerd op gebied van milieu en dierenwelzijn. In andere landen gebeurt dat niet, of veel minder."

De melkveehouders willen een "kostendekkende prijs" voor hun melk. Niels Leerling: "Toen de melkquota op 1 april werden afgeschaft, dachten wij dat dat 'bevrijdingsdag' zou zijn. Maar op 1 april is de oorlog begonnen."

Volgens de vakorganisatie NVV zijn vooral in de oostelijke EU-landen de regels en de handhaving minder streng. De NVV pleit daarom voor gelijke wetten en regels én uniforme handhaving in de hele EU.

In Brussel is een grote politiemacht op de been om het protest in goede banen te leiden. Voor het gebouw waar de ministers vergaderen is de ME paraat en wegen en tunnels zijn afgezet.

"Het is vrijwel onmogelijk om met de auto de stad in te komen", zegt correspondent Gwen ter Horst. Terwijl de Nederlandse boeren nog in de bus op weg naar Brussel zitten, zijn Franse boeren al sinds gisteren in de stad. Sommigen zijn met tractoren gekomen.

Boeren vertrekken vanuit Hank

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl