Maandenlang heeft de rechtbank in Den Haag er voor uitgetrokken: het strafproces tegen tien jihadverdachten uit de regio Den Haag. Maandag begint het proces tegen de negen mannen en één vrouw.
In Nieuwsuur vanavond een vooruitblik op het proces. Te gast is Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit van Leiden.
Urk
Justitie begon het onderzoek met de naam 'Context' in het voorjaar van 2013, als een aantal familieleden aangifte doet van het ronselen van hun zoon of broer voor de gewapende strijd in Syrië. De politie volgt geruime tijd een aantal verdachten, waarbij een centrale rol is weggelegd voor de Hagenaar Azzedine C, alias Abou Moussa.
Al snel valt het oog van de politie op een pand aan de Meppelweg in Den Haag, gehuurd door Azzedine C. Er blijkt een stichting te zijn gevestigd, die zich bezighoudt met Straat Dawah, het verspreiden van de islam. De groep verdachten trekt bijvoorbeeld naar Urk, om daar op straat mensen aan te spreken.
Ook beheert de groep een website: De Ware Religie. Een aantal van de verdachten is dan al naar Syrië vertrokken en vecht daar, volgens justitie, mee als jihadstrijders. Een videoverslag van hun belevenissen verschijnt onder de titel 'Oh, oh Aleppo' op de website.
Onder de naam Behind Bars zet Abou Moussa zich met een aantal medeverdachten in voor moslimgevangenen.
Gesneuveld
Eind augustus 2014 wordt Azzedine C, samen met zijn vrouw, aangehouden in Duitsland. Volgens justitie was hij van plan naar Syrië te reizen, maar brak hij zijn reis af. Ook Rudolph H., die beheerder van de websites van de groep zou zijn, wordt aangehouden.
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag is blij met de aanhoudingen. "Dit is belangrijk voor Den Haag en heel Nederland. Hier snakten de mensen in de Schilderswijk naar."
Vanaf maandag staan tien verdachten terecht. Zeven van hen bevinden zich in Nederland, drie zouden in Syrië zijn. En een van de Syriëgangers (Soufian Z.) zou daar inmiddels zijn gesneuveld.
Zwaar overdreven
Justitie verdenkt de tien van lidmaatschap van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk, opruiing en het ronselen van mensen voor de gewapende strijd. Officier van justitie Wouter Bos noemt het een bijzonder proces.
"Bijzonder vanwege de omvang. Maar ook bijzonder vanwege de aanklacht, die spreekt van lidmaatschap van een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. Dat hebben we voor het laatst voor een rechtbank gebracht in de zaak van de Hofstadgroep, tien jaar geleden."
Volgens de advocaten van de verdachten is de aanklacht zwaar overdreven. Andre Seebregts is advocaat van hoofdverdachte Azzedine C. "Er zal weinig van de beschuldigingen overblijven. De verdachten hebben vooral gebruik gemaakt van hun vrijheid van meningsuiting. En dat mag in Nederland."