Vluchtelingen in Europa

Vluchtelingencrisis groeit Europa boven het hoofd

Europa worstelt met de vluchtelingnestroom. Het lijkt wel of heel Syrië naar Europa komt, maar de meeste Syriërs zitten nog steeds in de directe buurlanden.

De meeste Syriërs worden opgevangen in de buurlanden, waarom gaan ze nu massaal weg en waarom doen Saudi-Arabië en de golfstaten zo weinig? Daarover vanavond Midden-Oostencorrespondent Sander van Hoorn.

Vluchtelingencrisis groeit Europa boven het hoofd
De opvang van de Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten

Ruim 4 miljoen Syriërs zijn hun land inmiddels ontvlucht. De laatste vier jaar hebben zo’n 350.000 Syriërs asiel aangevraagd in Europa.

Buurlanden

Maar de meeste Syrische vluchtelingen worden opgevangen in buurland Turkije: meer dan 1,9 miljoen. In Libanon worden meer dan 1,1 miljoen mensen uit Syrië opgevangen. Jordanië heeft 630.000 Syrische vluchtelingen opgenomen en naar Irak - waar ook oorlog is - zijn 250.000 mensen uit Syrië gevlucht.

Correspondent Sander van Hoorn: "In Jordanië en Turkije heeft men grote kampen heeft gebouwd ver weg van de grote steden. De overlast voor de gewone burgers was daardoor beperkt. Ook daar heeft men nu langzaam maar zeker de grens bereikt. Zowel Jordanië als Turkije heeft op een gegeven moment de grenzen gesloten voor vluchtelingen en gezegd tegen de andere landen: kom over de brug want wij redden het niet meer."

En dan zijn er ook nog vluchtelingen in eigen land. Zo’n 7,6 miljoen Syriërs zijn binnen de eigen landsgrenzen op de vlucht.

Schattingen

Saudi-Arabië en de Golfstaten steken bij de cijfers schril bij af. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens schattingen zijn daar slechts enkele honderden Syrische vluchtelingen neergestreken.

Volgens Van Hoorn voornamelijk uit gemakzucht. "In alle Golfstaten was men gewend aan Syriërs en Libanezen als arbeidskrachten. In de hierarchie staan ze boven de Pakistanen. Wie een bijdrage levert aan de economie is welkom. Maar dus niet de Syrische vluchtelingen."

Vluchtelingen te voet op weg naar de grens
Vluchtelingen lopen over de Elisabethbrug in Boedapest

Dat het Europese asielsysteem niet werkt, daar twijfelt niemand meer aan. Overleg in Luxemburg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de verdeling van vluchtelingen heeft ook vandaag niets concreets opgeleverd.

Struikelblok blijft het maken van afspraken over precieze aantallen vluchtelingen die landen moeten opnemen. Italië, Duitsland en Frankrijk willen een heel nieuw systeem met een eerlijke verdeling over alle EU-landen, maar veel lidstaten willen zich niet binden aan quota.

Bussen

Nu moeten vluchtelingen zich laten registeren bij het eerste EU-land waar ze binnenkomen. Maar vanwege de enorme toestroom, is dat afgelopen dagen bijvoorbeeld in Hongarije niet gelukt. Omdat duizenden mensen op het station van Boedapest strandden, besloot Hongarije vluchtelingen - zonder registratie - met bussen naar de Oostenrijkse grens te brengen.

Bert Koenders: 'De duivel zit in de details'

Plan

Volgens minister Bert Koenders wachten de EU-ministers nu een voorstel af van de Europese Commissie over de vluchtelingenproblematiek. Dat voorstel wordt woensdag verwacht. EU-voorzitter Juncker zal dan waarschijnlijk voorstellen om 160.000 migranten in de EU op te vangen. Het plan gaat daarmee veel verder dan een eerder voorstel om 40.000 mensen op te vangen.

Maandag is er ingelast overleg van de Europese ministers die migratie in hun portefeuille hebben. Het voorstel van Juncker wordt dan besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl