Brussel staat drukke maanden te wachten
NOS Nieuws

Europese politici wacht zware herfst

Het wordt een druk najaar in Brussel. Vandaag is iedereen weer aan het werk gegaan in de Europese instellingen en volgens correspondent Gwen ter Horst staat hen een vol programma te wachten. "Het wordt hier al een 'ugly autumn' genoemd, een lelijke herfst", zegt Ter Horst.

Allereerst is er het vluchtelingenprobleem. "Dat staat bovenaan de agenda", zegt Ter Horst in het NOS Radio 1 Journaal. Gisteren werd duidelijk dat Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië binnen twee weken een extra vergadering willen over de migrantencrisis in Europa.

"Deze drie landen nemen nu het voortouw. Ze willen dat er in Griekenland en Italië grote centra komen waar het eerste onderscheid wordt gemaakt tussen 'echte' vluchtelingen, uit bijvoorbeeld Syrië, en economische vluchtelingen. Dit plan moet nog worden uitgewerkt, maar we moeten er rekening mee houden dat er de komende maanden besluiten worden genomen die veel verder gaan dan we een paar maanden geleden konden vermoeden."

Volgens Ter Horst zal Brussel een belangrijkere rol gaan spelen. "De asielprocedure in Europa zal veel uniformer worden. Landen krijgen minder invloed op hun eigen systeem en Brussel wordt belangrijk in de verdeling van de asielzoekers. In november is er op Malta een grote top over de vluchtelingen."

Rusland, terreur en verkiezingen

Naast de migrantencrisis spelen er de komende tijd ook nog andere zaken in Brussel. "Er moet een besluit worden genomen over de economische sancties tegen Rusland. Die verlopen dit najaar en het is de vraag in hoeverre die verlengd gaan worden. Daarover is nog onenigheid", zegt Ter Horst.

De terreurdreiging staat mede door de recente gebeurtenissen in de Thalys in Frankrijk ook weer hoog op de Europese agenda, net als de situatie rond Griekenland en het handelsverdrag met de VS (TTIP).

"En dan komen er ook nog wat verkiezingen aan", blikt Ter Horst vooruit. "Aan het eind van het jaar gaat Spanje naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De vraag is of de linkse partij Podemos dan de grootste wordt." Bij de regionale verkiezingen in mei deed de partij voor het eerst mee en won veel stemmen. Podemos is een zusterpartij van het Griekse Syriza, die bij de verkiezingen in januari de grootste werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl