De Maizière en Cazeneuve gisteren bij het overleg in Parijs
NOS Nieuws

'Extra vergadering EU-ministers over migrantencrisis nodig'

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië willen binnen twee weken een extra vergadering van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken om de stroom migranten die naar de Europese Unie komt aan te pakken.

De Duitse minister Thomas de Maizière, zijn Franse collega Bernard Cazeneuve en de Britse Theresa May hebben gisteravond in Parijs samen overleg gevoerd over de vluchtelingencrisis. Dat deden ze na een vergadering over maatregelen in treinen en op stations waarbij ook minister Van der Steur aanwezig was.

De ministers willen dat er voor het eind van het jaar grote vluchtelingencentra in Griekenland en Italië zijn, waar migranten die in Zuid-Europa de EU binnenkomen worden geregistreerd. Ook moet er een lijst komen met 'veilige landen'. Vluchtelingen uit deze landen worden teruggestuurd.

Kapot systeem

De drie ministers hebben EU-voorzitter Luxemburg opgeroepen om de extra vergadering te beleggen. Volgens de Duitse minister De Maizière kunnen de problemen alleen worden opgelost door een Europese asielpolitiek, maar is er geen tijd om daarop te wachten. Solidariteit en snelheid zijn volgens hem nu vereist. De maatregelen die de ministers nemen, kunnen dan eventueel op de volgende EU-top op 8 oktober worden goedgekeurd door de Europese leiders.

De Britse minister May heeft vandaag in een ingezonden stuk in The Sunday Times geschreven dat Europa's migratiesysteem kapot is en dat vooral 'Schengen' met zijn open grenzen daaraan heeft bijgedragen.

Toen het Schengen-akkoord werd gesloten was dat bedoeld om mensen in de gelegenheid te stellen om in een ander Europees land te kunnen werken, schrijft ze. Het was niet bedoeld om de grens over te steken en een beroep te doen op het stelsel van sociale zekerheid. May wil dat migranten alleen nog tot Groot-Brittannië worden toegelaten als daar een baan op hen wacht.

Eén asielpolitiek

Terug in Berlijn zei De Maizière vandaag dat het aantal van 800.000 migranten die Duitsland dit jaar verwacht op termijn niet vol te houden is. Hij benadrukte dat er Europese oplossingen moeten komen en onderscheid gemaakt moet worden tussen mensen die voor oorlogsgeweld vluchten en economische vluchtelingen.

De Italiaanse premier Renzi zei in een interview met de Corriere della Serra dat de crisis en het toenemende aantal omgekomen migranten zal leiden tot één Europese asielpolitiek, ook al verwacht hij dat dat nog maanden zal duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl