NOS Nieuws

'Je denkt nu pas na over wat er had kunnen gebeuren'

'Ik heb schoten gehoord en een worsteling gezien'

Een reis naar familie in Parijs liep voor twee Nederlanders helemaal anders. Op een paar meter van hun stoel probeerde een man vanmiddag met een kalasjnikov om zich heen te schieten. Hij werd overmeesterd door twee Amerikanen, die daarbij ernstig gewond raakten.

"Ik heb de schoten gehoord en ik heb een worsteling gezien", zegt de man op het station van Arras tegen NOS-correspondent Ron Linker. "En ik heb gezien dat mensen bovenop die man gingen zitten. Daarna liep iemand heel hard door het gangpad, met een bebloede hand."

De Nederlander was om 17.50 uur, toen het incident zich voltrok, in het barrijtuig van de Thalys. Hij zat in het gedeelte dat in Brussel was aangekoppeld aan een treinstel uit Amsterdam. "Ik zat bij de bar en keek richting de volgende wagon. De tussendeur stond open. Daardoor kon ik alles een beetje zien."

Je gaat nu pas nadenken over wat er is gebeurd, wat die Amerikanen hebben gedaan en vooral over wat er had kúnnen gebeuren.

Nederlandse Thalys-reiziger

De man had niet gelijk door wat er aan de hand was. "We werden allemaal uit de wagon gehaald. Iedereen moest naar het achterste deel van de trein. Daar hebben we staan wachten tot de politie kwam." Voor het ingrijpen van de twee Amerikanen heeft hij veel bewondering. "Top."

'Nu pas nadenken'

Zijn dochter moet nog bijkomen van de schrik. "Je gaat nu pas nadenken over wat er is gebeurd, wat die Amerikanen hebben gedaan en vooral over wat er had kúnnen gebeuren."

Correspondent Ron Linker sprak de Nederlanders even na 23.30 uur. De Thalys stond toen al zo'n vijf uur op het station van Arras. Naar verwachting reizen vader en dochter en de overige passagiers in de loop van de nacht door naar Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl